Només el 15% dels ODS estan avui en camí d’acomplir-se, el 48% en risc moderat o greu de no assolir-se i el 37% clarament en retrocés. Aquesta situació subratlla la necessitat d’un canvi sistèmic que vagi més enllà de les solucions a curt termini i abordi les arrels estructurals dels problemes globals. Aquesta és una de les conclusions principals del setè Informe sobre la contribució de les empreses espanyoles als ODS, titulat Les empreses davant del repte del canvi sistèmic, elaborat per la Càtedra Lideratges i Sostenibilitat d’Esade, en col·laboració amb l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”.
"És urgent un canvi sistèmic. No es tracta només d’adaptar les pràctiques actuals, sinó de reimaginar completament els nostres sistemes econòmics i socials, per tal de garantir-ne la sostenibilitat a llarg termini", ha explicat Àngel Castiñeira, director de la Càtedra Lideratges i Sostenibilitat d’Esade. "Les empreses tenen un paper essencial no tan sols a mitigar el seu impacte ambiental, sinó a ser motors d’un canvi positiu i durador. Cal una crida a l’acció perquè tots els sectors de la societat contribueixin a una transformació que ja no es pot posposar", ha conclòs Castiñeira.
Augmenta l’atenció als riscos del canvi climàtic
El setè Informe sobre la contribució de les empreses espanyoles als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) proposa un enfocament més integrat i holístic, que es reflecteix en la intersecció creixent entre els departaments financers i de sostenibilitat de les empreses. I sosté que aquesta tendència podria enfortir la integració de pràctiques sostenibles en les estratègies empresarials a llarg termini. L’estudi analitza aquesta situació amb un grup significatiu d’empreses de l’Ibex35 i destaca els reptes a què s’enfronten en l’escenari actual de crisi sistèmica i els riscos creixents per a la sostenibilitat, que impacten en les seves estratègies i models de negoci.
Segons l’anàlisi, el procés de transició de les empreses cap a la sostenibilitat s’està accelerant per la pressió dels riscos sistèmics emergents i per la nova regulació. S’observa un augment de l’atenció als riscos del canvi climàtic i d’altres disrupcions sistèmiques, atesa la seva connexió indestriable amb la materialitat financera de les empreses. Algunes empreses estan traslladant les comissions de sostenibilitat al departament financer, cosa que atorga a les dades no financeres un valor estratègic sense precedents en les organitzacions.