Nou rècord d'IPC a Catalunya a les portes de Setmana Santa

Es preveu que moltes famílies reduiran la despesa durant les vacances per adaptar-se a la situació actual

Els experts asseguren que la gent continuarà viatjant malgrat l'encariment dels carburants i l'energia | ACN Els experts asseguren que la gent continuarà viatjant malgrat l'encariment dels carburants i l'energia | ACN

La inflació a Catalunya ha marcat un nou rècord aquest mes de març, després de registrar una variació interanual del 9,5% en l'Índex de Preus de Consum (IPC). La pujada de preus arriba a les portes d'una Setmana Santa sense pràcticament restriccions després de dos anys de pandèmia i amb un sector de l'hostaleria que confia recuperar els nivells d'activitat previs a l'esclat de la covid-19. Si bé els experts asseguren que la gent continuarà viatjant malgrat l'encariment dels carburants i l'energia, apunten que moltes persones reduiran la despesa durant les vacances per adaptar-se a la situació actual. "Últimament ens miren els preus amb lupa, perquè amb cent euros no vas enlloc", comenten alguns consumidors.

On més s'ha notat la pujada de preus és en l'alimentació, un dels sectors més afectats per l'increment dels preus de l'energia, dels carburants i per les aturades del transport de les últimes setmanes. "El preu de la fruita i la verdura és una barbaritat", afegeix la Tina, veïna del mateix barri. Per aquesta consumidora, l'increment de preus va començar a fer-se molt evident fa dos mesos, i reconeix que durant les últimes setmanes ha modificat els seus hàbits de consum, limitant-se a a comprar "només el que és necessari".

De cara a la Setmana Santa, els experts vaticinen que les taxes d'inflació rècord continuaran condicionant part del consum de les llars. "Hem de pensar que una pujada de preus propera al 10% ens fa perdre molta capacitat de compra; a partir d'aquí, l'afectació dependrà de la restricció pressupostària de cadascú", apunta el professor de la UPF Business School of Management, Andrei Boar. No obstant això, opina que els efectes de la inflació en sectors com el dels viatges serà limitat. "Viatjar aquests dies és més car que fa uns mesos, però està clar que la gent que vulgui escapar-se ho continuarà fent", assenyala. De fet, Boar recorda que la majoria dels viatges de Setmana Santa es van reservar abans que la inflació es disparés i, per tant, no s'espera una caiguda en el moviment de turistes. "Les previsions de plena ocupació al sector de l'hostaleria segurament es compliran", assenyala, però adverteix que "la gent buscarà productes substitutius que tinguin un preu més econòmic i restringirà la compra d'aquells productes que són més cars".

Viatges d'última hora, només de proximitat

On sí que es notaran canvis dins el sector turístic serà en aquells viatges que es reserven a última hora. Amb el preu dels bitllets d'avió a l'alça per l'encariment del querosè, Boar veu menys probable que la gent aposti per fer trajectes de llarg radi amb avió. L'alternativa serà el cotxe, i més després de la bonificació de vint cèntims per litre impulsada pel govern espanyol. "Hem de tenir en compte que el combustible té ara un preu bastant semblant al d'abans de la crisi degut a la subvenció; és per això que els viatges de curta distància en cotxe no es veuran tan afectats per la pujada de preus" assenyala Boar.

Més informació
L’IPC continua en màxims per l'energia i els carburants
Inflació i polítiques de futur
La inflació a l'eurozona registra un nou rècord amb una escalada fins al 7,5% al març
Avui et destaquem
El més llegit