CA | ES

La manca de pressupostos a l'Estat dificulta que Catalunya compleixi el dèficit

L'Airef diu que la pròrroga dels comptes de la Generalitat pot ajudar al compliment però avisa que la manca d'estabilitat financera genera problemes

L'objectiu de dèficit per a les autonomies és del 0,1% del PIB el 2019 | iStock L'objectiu de dèficit per a les autonomies és del 0,1% del PIB el 2019 | iStock

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha apuntat que la no aprovació de pressupostos generals de l'Estat per al 2019 "ha reduït substancialment la probabilitat de compliment de l'objectiu de dèficit" a Catalunya tot i que segueix sent "factible". Fonts de l'organisme independent han apuntat que, en relació a l'anterior valoració, creuen que el compliment es farà amb "menor folgança" perquè amb la pròrroga pressupostària a l'Estat, Catalunya rebrà menys ingressos, ja que el projecte de pressupostos de l'Executiu de Pedro Sánchez "recollia transferències a favor" de Catalunya.

Més info: El rebuig als Pressupostos: 2.000 milions d'euros menys per a Catalunya i altres mesures

Sobre la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat, l'organisme ha dit que pot ajudar a complir els objectius però alhora ha alertat que la manca d'estabilitat financera pot generar "problemes". L'Airef ha explicat que els dos anys seguits de pròrroga dels comptes a Catalunya en teoria haurien d'aconseguir "una major contenció de la despesa" de la Generalitat i això és "positiu" per a les regles fiscals, ja que pot gastar menys i a un ritme més lent.

Tanmateix, la dificultat de finançar-se per pagar noves despeses sense pressupostos, amb nous crèdits com el de 814 milions d'euros per pagar als funcionaris aprovat pel Parlament i la generació de major deute comercial, pot generar l'efecte contrari. Si la despesa no es conté i l'acaben finançant proveïdors enlloc del sistema de finançament això pot perjudicar el compliment del dèficit.

L'objectiu de dèficit per a les autonomies és del 0,1% del PIB el 2019 i l'Airef ha considerat que és "factible" que el compleixin en el seu conjunt. Sobre la regla de la despesa, ha dit que a Catalunya també "s'accentua el risc d'incompliment". La setmana passada, en canvi, l'Airef va considerar que sense pressupostos generals el dèficit del 2019 de l'Estat es reduiria una dècima fins al 2,1% del PIB encara lluny de l'objectiu de l'1,3%.

Més informació
Pressupostos de ciència-ficció
Pressupostos per avui, incompliment per demà
El Govern espanyol destina a Catalunya el 16,8% dels pressupostos
Avui et destaquem
El més llegit