L'OCDE demana que els autònoms espanyols cotitzin segons els ingressos

L'organisme alerta que l'envelliment de la població posa en risc les pensions si no es prenen "mesures"

En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol En total, hi ha 3.287.449 autònoms a l'Estat espanyol

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) defensa que els autònoms espanyols han de pagar segons els ingressos reals i no segons els declarats. En un informe sobre les pensions, l'organisme alerta que els països que permeten que els autònoms no paguin segons els ingressos reals perjudiquen, d'una banda, la sostenibilitat del sistema de pensions i, d'altra banda, provoquen que els autònoms tinguin pensions més baixes.

Segons l'organisme, una pensió d'un autònom equival a un 42% de la d'un assalariat. A més, l'OCDE avisa en l'informe que l'envelliment de la població, que a Espanya serà més "accelerat" que en la mitjana de l'OCDE, també posa en risc el futur de les pensions si no es prenen "mesures".

Més info: Pensionistes i flautistes d'Hamelin

L'organisme preveu que l'edat de jubilació augmenti dels 65,5 anys actuals als 67 anys a partir del 2027 i es necessitarà haver contribuït 38,5 anys davant dels 36,5 anys d'ara. L'edat de jubilació a Espanya serà, si es compleixen les previsions, menor que la d'altres països com Dinamarca (74 anys), Itàlia o Holanda (71 anys).

L'organització alerta que la pensió d'un autònom equival a un 42% de la d'un assalariat 

Per garantir el futur de les pensions en un context d'envelliment de la població, l'OCDE insta el Govern espanyol a proposar mecanismes alternatius als suspesos, com l'índex de revalorització de les pensions i al factor de sostenibilitat.

Més informació
Els pensionistes cobren 1,14 pensions de mitjana a Catalunya
Els pensionistes es manifesten en defensa de les pensions
Avui et destaquem
El més llegit