L'OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024 i la situa en l'1,8%

L'organisme considera "sòlid" el mercat laboral estatal i pronostica un increment dels salaris reals després d'uns anys d'estancament després de la pandèmia

Bosses de paper de clients que passegen per un centre comercial el primer dia de rebaixes | ACN Bosses de paper de clients que passegen per un centre comercial el primer dia de rebaixes | ACN

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat en tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024, fins a l'1,8%. Així mateix, ha mantingut en un 2% la taxa de creixement pel 2025. La millora està relacionada amb el mercat laboral "sòlid" que l'organisme considera que hi ha a l'Estat i a l'impuls que s'ha produït als salaris reals dels treballadors després de l'estancament posterior a la pandèmia.

Ara mateix, el ritme de creixement espanyol es troba per sobre de la mitjana de l'eurozona (+0,7%) i dels països que formen part de l'OCDE (+1,7%). La perspectiva optimista també té a veure amb la reducció gradual de la inflació. De fet, l'informe apunta que la taxa se situarà en el 3% de mitjana durant el 2024, tres dècimes menys que a l'últim balanç publicat el passat mes de febrer. De cara al 2025, continuarà aquesta tendència i l'OCDE pronostica que l'indicador caurà al 2,3%, dues dècimes menys que l'última previsió. Aquesta xifra estaria molt a prop del 2% que ha fixat com a objectiu el Banc Central Europeu (BCE) abans de rebaixar els tipus d'interès.

Les previsions de l'OCDE també són optimistes pel que fa al mercat laboral, tot i que de forma "moderada". Les estimacions publicades parlen d'una taxa d'atur de l'11,7% per aquest 2024 i de l'11,3% pel 2025, fet que suposaria una millora notable respecte al 15% que hi havia després de la pandèmia i el 12,2% corresponent al 2023.

Un deute "elevat" i inversions "dèbils", l'altra cara de la moneda

Però no tot són bones notícies. Malgrat les perspectives més optimistes dels principals indicadors econòmics, l'OCDE alerta que la inversió continuarà sent "dèbil" aquest 2024 a causa de l'impacte dels tipus d'interès. En aquest sentit, serà a partir del 2025 quan es començarà a veure una millora significativa, en bona part per la implementació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En paral·lel, el creixement de les exportacions es mantindrà "moderat" -de fet l'organisme apunta que la balança comercial disminuirà un 0,2% aquest 2024- i no serà fins al 2025 quan es registraran canvis en positiu, sobretot per la normalització de la situació econòmica dels principals socis comercials de la Unió Europea.

A més, l'OCDE ha alertat que el deute públic a l'Estat és encara "elevat" i que la despesa està "molt concentrada cap a les pensions, en detriment de mesures que afavoreixen el creixement". A més, adverteix que la despesa vinculada a l'envelliment de la població "continuarà augmentant". De fet, l'organisme manté el deute públic espanyol per sobre el 113% del PIB per als anys 2024 i 2025. Pel que fa al dèficit, estima que aquest se situarà en el 3,3% aquest any i baixarà fins al 2,6% el 2025.

Davant aquesta situació, l'OCDE subratlla la necessitat d'impulsar una consolidació fiscal "forta i sostinguda" a mitjà termini perquè el deute a l'Estat mantingui una tendència a la baixa, compleixi amb les normes fiscals de la UE i creï "l'espai suficient" per abordar inversions de futur "prioritàries".

Més informació
L'OCDE millora la previsió del creixement d'Espanya per al 2024 i la situa en l'1,5%
L'OCDE eleva dues dècimes la previsió de creixement de l'Estat i la situa en el 2,2%
La inflació als països de l'OCDE cau al 7,4%
Avui et destaquem
El més llegit