L'OCDE eleva dues dècimes la previsió de creixement de l'Estat i la situa en el 2,2%

La taxa d'inflació estimada per al 2023 cau quatre dècimes, fins al 3,5%, la més baixa entre les principals economies de l'eurozona

La inflació mitjana per aquest 2023 se situarà en el 3,5% | ACN La inflació mitjana per aquest 2023 se situarà en el 3,5% | ACN

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que l'economia estatal creixi un 2,2% el 2023, dues dècimes més respecte a les darreres estimacions publicades el juny passat. Segons les previsions econòmiques publicades aquest dimarts, el PIB estatal serà el que més s'incrementarà entre les principals economies de l'eurozona, per sobre de França (+1%), Itàlia (+0,8%) i Alemanya (-0,2%). Per altra banda, l'organització vaticina que la inflació mitjana per aquest 2023 se situarà en el 3,5%, quatre dècimes menys en comparació a les últimes previsions i la taxa més baixa entre les grans economies de la zona euro.

Els pronòstics de l'OCDE segueixen una línia similar a altres publicats recentment com els de la Comissió Europea, que apunten a un creixement més accentuat del previst per "l'efecte arrossegament" del 2022 i una millora "robusta" durant la primera meitat del 2023. L'executiu comunitari és encara més optimista i parla d'un creixement del 2,3%, tres dècimes més respecte de l'última revisió estadística.

L'executiu comunitari és encara més optimista i parla d'un creixement del 2,3%, tres dècimes més respecte de l'última revisió estadística

Pel que fa al 2024, l'OCDE situa la millora del PIB estatal en l'1,9%, la mateixa que en el seu últim informe. Un cop més, l'Estat presenta una taxa de creixement superior a la de les principals economies europees, superant França (+1,2%), Alemanya (+0,9%) i Itàlia (+0,8%). En comparació amb el conjunt de l'eurozona, l'Estat també quedaria per sobre la mitjana. En aquest cas, l'organització estima un creixement del 0,6% pel 2023 a la zona euro (una revisió de tres dècimes a la baixa) i de l'1,1% pel 2024 (quatre dècimes menys).

Previsions d'inflació

Les previsions d'inflació de l'OCDE també presenten Espanya com un dels països amb millors registres, amb una taxa del 3,5% per aquest 2023, per sota la mitjana de l'eurozona (5,5%). Pel que fa al 2024, la pujada de preus es preveu del 3,4%, cinc dècimes menys que la darrera actualització.

Més info: L'OCDE reconeix que el creixement del PIB és "dèbil"

Malgrat tot, la inflació subjacent -la que no té en compte l'energia i els aliments no processats- es mantindrà elevada. Si bé l'OCDE també l'ha revisat a la baixa en el cas d'Espanya -quatre dècimes menys el 2023 i set dècimes menys el 2024-, es preveu que la taxa se situï en el 4,4% el 2023 i en el 3% el 2024.

Control de la política monetària

Després d'un inici de 2023 amb un creixement millor de l'esperat, l'organisme apunta que els efectes de la política monetària restrictiva ja s'han començat a fer notar. Si bé celebra que la taxa d'inflació tendeix a la baixa, també alerta que la subjacent es manté "persistent", tot apuntant que les decisions dels bancs centrals han de continuar sent restrictives "fins que no hi hagi signes clars que les pressions inflacionistes van a la baixa".

Més informació
L'OCDE preveu una pèrdua de l'impuls del creixement de l'economia espanyola
L'OCDE rebaixa més de dos punts el creixement espanyol
El Banc Central Europeu, a la cruïlla entre inflació i creixement
Avui et destaquem
El més llegit