L'ocupació resisteix a l'impacte de la guerra d'Ucraïna

La Seguridad Social suma 24.000 afiliats el març i tanca el trimestre amb una creació de 119.000 llocs de treball

Informació i comunicació, i activitats científiques i tècniques són els sectors que més creixen | iStock Informació i comunicació, i activitats científiques i tècniques són els sectors que més creixen | iStock

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social es va situar en 19.958.479 persones el mes de març, després d'augmentar en l'últim mes en 23.998 respecte al mes anterior (un 0,12% més). Es tracta del nivell més alt de la sèrie històrica, després d'onze mesos consecutius de creixement. El primer trimestre de 2022 tanca amb la creació de 119.000 ocupacions, malgrat la incertesa generada per la guerra a partir del 24 de febrer. Respecte al trimestre anterior, l'ocupació ha crescut en més de 170.000 ocupacions, superant el creixement registrat en els anys previs a la pandèmia. 

La dada de març supera en 472.615 persones la xifra d'ocupats de febrer de 2020, mes previ a l'inici de la crisi sanitària de la covid-19. El creixement de l'afiliació respecte al nivell previ a la pandèmia és generalitzat per sectors i la majoria d'ells se situen en nivells d'ocupació superiors als que registraven al març de 2020. S'ha produït un increment especialment intens en sectors innovadors com a Informació i Comunicacions (12,4%) i Activitats Cientificotècniques (6,8%).

Els efectes de la reforma

A més, tres mesos després de l'entrada en vigor de la reforma laboral, s'aprecien amb major intensitat els seus efectes amb un increment del pes dels contractes indefinits sobre el total i una acceleració de la reducció dels contractes de molt curta durada. En concret, al març es registren 1.021.278 ocupacions indefinides més que fa un any, amb una acceleració del creixement d'aquesta mena d'ocupació. Aquest creixement dels contractes indefinits s'està accelerant a mesura que avança l'exercici 2022 i és generalitzada en tots els sectors. La radiografia del mes de març mostra que el 75% dels afiliats tenen contractes indefinits, la qual cosa suposa cinc punts més de l'habitual abans de la pandèmia, i un 25% són temporals. En els anys previs a la pandèmia, aquesta distribució era de 70-30%.

També s'aprecia en els contractes signats en l'inici de 2022 un descens del nombre de contractes de molt curta durada, després de la introducció d'un nou desincentiu el passat l'u de gener. En concret, el pes dels contractes d'un dia de durada s'ha reduït més de 17 punts, passant de superar el 30% dels contractes signats en un mes en els anys previs a la pandèmia al 13%. Per part seva, els contractes que duren entre dos i set dies també s'han reduït passant de superar el 30% dels contractes signats cada mes al 17,3%. També s'aprecia la major supervivència dels contractes: mentre que en anys anteriors només el 11,7% dels contractes signats des de l'inici de l'exercici continuaven vigents al març, ara aquest percentatge arriba al 50,2%.

Març finalitza amb menys de 80.000 treballadors en ERTO per covid-19

El nombre de treballadors protegits per ERTO vinculats a la covid-19, procedents d'alguna de les modalitats d'ERTO posades en marxa durant la pandèmia, ha tancat març de 2022 en 79.441 persones, que representen el 0,5% del total d'afiliats. A més, altres 17.162 treballadors estan en altres modalitats d'ERTO no relacionades amb la pandèmia. En tots dos casos, suposa una forta reducció respecte dels nivells d'octubre de 2021, quan es va posar en marxa l'última pròrroga dels ERTO. Al març, el nombre de treballadors en ERTO per covid-10 en suspensió parcial (41.591) supera la xifra de treballadors en suspensió total (37.850), segons les dades preliminars de la Seguretat Social.

A partir de l'u d'abril ha entrat en vigor el nou esquema permanent d'ERTO, aprovat amb la reforma laboral, que segueix un model similar al vigent fins a març amb exoneracions en les cotitzacions socials. Amb les noves fórmules es prioritza la reducció de jornada sobre la suspensió d'ocupació i l'objectiu, igual que amb els ERTO per covid-19, és que les empreses utilitzin aquest mecanisme d'ajust i no l'acomiadament, en cas de crisis econòmiques o sectorials. A més, des de l'1 d'abril s'ha activat el Mecanisme RED sectorial per a les agències de viatge, tal com es va acordar en el passat Consell de Ministres, a causa de la seva situació diferencial respecte a la resta d'activitats: es tracta del sector que té un major percentatge de treballadors en ERTO (23%), gairebé cinc vegades més que el següent sector amb més treballadors protegits.

Prestacions d'autònoms

Més de 100.000 treballadors per compte propi s'han beneficiat de l'exempció del 90% en les seves cotitzacions del període de liquidació de març de 2022 prevista en l'article u del RD-llei 2/2022. A més, uns 1.500 treballadors autònoms continuen rebent alguna de les prestacions extraordinàries per la covid-19 pel fet que la seva activitat encara es troba afectada.

Sense ajust estacional, s'han registrat 19.834.504 treballadors de mitjana al març, 140.232 més que al febrer, en línia amb el creixement habitual dels mesos de març dels exercicis anteriors. En l'últim any i sense ajust estacional, l'afiliació ha crescut en 913.602 persones, la qual cosa suposa un augment del 4,83% del nombre mitjà de treballadors.

Més informació
Primer pas per la llei d'ocupació pública
Els perfils laborals més demandats a Catalunya
Sostenibilitat i digitalització a les empreses: hi ha inversió però falten perfils professionals
Avui et destaquem
El més llegit