Aragonès: “L’Administració ha de facilitar el canvi tecnològic”

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda destaca el compromís de les institucions perquè Catalunya i Barcelona segueixin guanyant competitivitat

Imatge de la trobada del DigitalES al Cercle d'Economia | Cedida Imatge de la trobada del DigitalES al Cercle d'Economia | Cedida

Espanya sempre s’ha quedat enrere en les darreres revolucions industrials. “Al segle XIX, Espanya es va quedar aturada, no vam agafar el tren de la revolució industrial, però ara, amb la revolució tecnològica, encara hi som a temps”, ha assenyalat el president de la patronal DigitalES, Eduardo Serra, en una trobada celebrada aquest dimecres al Cercle d’Economia. I per tal que aquest cop no ens quedem enrere, “el paper de l’administració pública ha de ser fonamental per facilitar el canvi tecnològic”, ha afegit el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès.

“Barcelona i Catalunya s’estan convertint a escala europea en un hub tecnològic de referència. Les consultores ja classifiquen la capital catalana en el cinquè lloc després de Londres, Berlín, París i Amsterdam”, ha destacat Aragonès. Les xifres ho demostren: el sector tecnològic ocupa 110.000 treballadors a Catalunya i 55.000 a Barcelona. El 35% de les empreses catalanes són d’àmbit tecnològic i la xifra ha augmentat en els darrers anys superant les 15.000 empreses. A més, el 54% de les firmes tecnològiques han augmentat la facturació el darrer any.

“Estem davant una revolució transversal, que afectarà a tots els sectors, i que provocarà un canvi espectacular i molt profund”, ha assenyalat Serra. Tant és així que el president de DigitalES ha apuntat que el 65% de les professions futures no sabem encara quines seran. “Aquesta no és una època de canvis, és un canvi d’època”, ha remarcat Serra citant a Leonardo da Vinci.

No obstant això, el president de la patronal tecnològica ha advertit que, tot i que la fibra òptica està més estesa a Espanya que a França, el Regne Unit, Itàlia i Portugal junts, encara ens falten professionals. “És absolutament imprescindible que el sector docent i l’empresarial entrin en contacte i en col·laboració l’abans possible”, ha assenyalat.

Barcelona, un gran pol d’atracció d’empreses tecnològiques

Però no només les xifres demostren l’atracció de Catalunya i Barcelona pel sector tecnològic. També ho fan la gran quantitat d’empreses internacionals que darrerament s’estan instal·lant a la capital catalana. El motiu? Segons Aragonès, perquè el preu del metre quadrat i els salaris són més competitius. “No obstant això, són dos aspectes que no es poden mantenir en el temps si volem desenvolupar el talent”, adverteix el vicepresident i conseller. “La generació i retenció de talent precisa també d’una millora retributiva i d’altres elements que no siguin la vàlvula d’escapament tradicional de l’economia espanyola i catalana, que és competir amb preus baixos”, ha afegit.

D’aquesta manera, l’estratègia del govern per la digitalització de Catalunya se centra en quatre aspectes: infraestructures, talent, internacionalització i innovació. Sense deixar de banda la celebració de grans esdeveniments tecnològics a la capital catalana com el Mobile World Congress.

Més informació
El 22@ acull sis noves empreses
Barcelona Tech City impulsa la igualtat de gènere en el sector tecnològic
Com atraure el talent TIC?
El nombre de treballadors tecnològics creix un 5%
Avui et destaquem
El més llegit