Les patronals de les pimes recelen de la llei Aragonès

Creuen que el projecte de la normativa de contractes d'atenció a les persones "penalitza les empreses mercantils"

El president de PIMEC, Josep González, en una imatge d'arxiu | ACN El president de PIMEC, Josep González, en una imatge d'arxiu | ACN

Les patronals de les pimes desconfien de la llei Aragonès. Consideren que el projecte de la normativa de contractes d'atenció a les persones que està en tràmit al Parlament "penalitza les empreses mercantils", ja que "discrimina els licitadors per la seva forma jurídica". Pimec i altres organitzacions patronals (ACELLEC, AECPYMES, UPIMIR, ASCEN, ACCAC, ACES i ACAD) han enviat un comunicat conjunt en el qual veuen "justificades" algunes de les crítiques que ha rebut la coneguda com a llei Aragonès. 

El text critica la "inseguretat jurídica i el risc d'exclusió" de les petites i mitjanes empreses en la contractació pública en les àrees d'atenció a les persones. El projecte de llei del Govern pretén incloure paràmetres de qualitat en aquests tipus de licitacions, actualment basades en el preu. 

¿Promoure l'externacionalització?

Així, les patronals rebutgen les crítiques de la CUP i Catalunya en Comú Podem, que creuen que la normativa serà una manera de promoure l'externalització de serveis públics i que afavorirà a les grans empreses. En aquest sentit, Pimec defensa que el projecte de llei "únicament estableix les condicions de la contractació pública dels serveis [...] un cop ja s'ha decidit la seva externalització". 

Els criteris qualitatius, diu el comunicat, fan referència a "l'estructura societària dels licitadors i a aspectes organitzatius, que no tenen res a veure amb la qualitat del servei que es prestarà". Això perjudicaria les pimes, segons Pimec, perquè "basen la seva competitivitat en la feina de proximitat i en la qualitat del servei".   

Les patronals veuen "una evident inseguretat jurídica" en la possibilitat d'establir com a paràmetre formar part d'empreses socials, "una figura jurídica que encara no s'ha regulat". Una altra de les mesures que contempla la llei, segons el comunicat, és reservar contractes per a aquest tipus d'empreses, fet que fa que "el risc d'exclusió de la petita i mitjana empresa sigui fins i tot més elevat". 

Més informació
Aragonès: "Si es manté el control financer a Catalunya és perquè no agrada la ideologia del Govern"
Avui et destaquem
El més llegit