La meitat de la pera de Lleida abasteix el mercat espanyol | Pixabay
La meitat de la pera de Lleida abasteix el mercat espanyol | Pixabay

Pera de Lleida, la reina del mercat espanyol

Catalunya és el principal proveïdor a l’Estat amb prop de la meitat d'aquesta varietat de fruita

La tardor ha arribat amb bones notícies per als productors de pera: s’espera un creixement del 4% en la collita. Segons les previsions fetes per la Conselleria d’Agricultura i associacions de pagesos, es recolliran prop de 134.250 tones, un 96% a Lleida i un 2,3% a Girona. Un lleuger repunt que no deixa cap excusa per incloure fruita de proximitat al cistell de la compra dels catalans i espanyols. 

En els últims anys, la compra de pera ha caigut en picat a Catalunya. Tal com apunten les dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, hem passat d’un volum de prop de 41.000 milions de kg de peres a poc menys de 35.000 milions de kg. És a dir, s’ha reduït en un 15% aproximadament la presència de la pera en les llars catalanes. Així que si abans es consumia una mitjana de 6,1 kg per càpita, ara estem en 4,96 kg, apunten les xifres més recents.

Consum de productes agrícoles a les llars de Catalunya | DARP

Consum de productes agrícoles a les llars de Catalunya | DARP

Al total de l’Estat espanyol es van conrear el 2017 uns 358 milers de tones, de les quals 140 van provenir de Catalunya, el que significa que la pera catalana va liderar i va representar un 53% del total de la fruita al mercat espanyol. Enguany la fruita del Principat continua liderant el rànquing, seguida de La Rioja amb 53.590 tones, l’Aragó amb 42.501 tones i Múrcia amb 25.925 tones, segons les previsions de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya. De fet, l’entorn del riu Ebre és la més fèrtil per a aquesta fruita per al mercat nacional. 

Catalunya lidera la producció de pera a Espanya amb més de 130.000 tones 

En aquest mateix període, l’exportació va registrar un volum de 119,6 milions de tones per valor de 93,8 milions d’euros, mentre que van arribar de l’exterior al territori espanyol 41,9 milions de tones, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

produccio pera ue

Producció de pera a Europa | Associació Mundial de Poma i Pera (WAPA)

A escala europea, l’horta és Itàlia. Les xifres més recents presentades per l’Associació Mundial de Poma i Pera (WAPA) apunten a un volum de 511.000 tones per al país transalpí, que ha patit una davallada del 30% respecte del 2018. Els Països Baixos abasteixen el mercat continental amb 379.000 tones (-6%); Bèlgica, amb 331.000 tones (-10%); i Espanya, en quart lloc, amb les seves 311.000 tones (+4%). La pluja i les temperatures cada cop més càlides són les causes, segons l’organisme, de la caiguda mitjana del 20% de la producció a tota Europa aquest any. 

Pera amb DO catalana 

Tenim peres durant tot l’any. Algunes varietats necessiten les temperatures més càlides de l’estiu, mentre que d’altres poden néixer i créixer amb el fred de la tardor i l’hivern. Les més comunes a Catalunya són la conferència, la llimonera i la blanquilla, esteses arreu de tot el país. 

El 50% de les peres del mercat espanyol són fruita amb DO Pera de Lleida 

Aquestes mateixes varietats són també les que estan emparades per la Denominació d’Origen Protegida Pera de Lleida. El segell engloba part de la producció de la capital i altres municipis limítrofs de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, el Segrià i l’Urgell. En formen part 227 productors amb 580 hectàrees de terra, d’on surten pràcticament el 50% de les peres del mercat espanyol. La conferència és la varietat principal (66%), seguida de la llimonera (18%) i la blanquilla (16%).  

A la DO hi ha associades tres cooperatives: ActelGrup, Fruits de Ponent i Fruilar, les quals esperen recollir 10 milions de kg de fruita amb DO en aquesta campanya 2019-2020. 

DO catalana, en cerca i captura 

L’any passat van entrar al mercat espanyol 14.324 tones de pera des de Bèlgica; 10.373 tones des dels Països Baixos; 8.012 tones des de Portugal; i 1.060 tones des d’Itàlia. Per aquest motiu trobem als supermercats aquesta fruita, tant a granel com en envasos de plàstic, etiquetada amb origen d’un d’aquests països, com també de Xile o Colòmbia. 

Tot i això, la pera amb més presència és la conreada a l’Estat espanyol. No sempre s'indica la comunitat autònoma exacta de cultiu, de manera que buscar el distintiu de DO de Pera de Lleida és la via segura per saber que es consumeix pera de proximitat. Es pot trobar un segon distintiu, el de DO de Rincón del Soto (La Rioja), que també certifica que és fruita espanyola i no de fora. 

El preu de la pera oscil·la des dels 0,69 euros/kg fins als 2,59 euros/kg en funció de la varietat i l’origen. Enguany s’espera que l’increment de l’oferta abarateixi lleugerament el seu cost. 

Més informació
Poma, la fruita que comença bé el setembre
La taronja, la fruita preferida dels catalans
Arròs amb DO mediterrània
Avui et destaquem
El més llegit