Percebes, la menja més perillosa de recol·lectar

Els 'percebeiros' es juguen la vida literalment per recollir percebes de les roques i penya-segats gallecs, en una activitat perillosa al mateix temps que lucrativa

Imatge d'un grup de 'percebeiros' a Galícia | iStock Imatge d'un grup de 'percebeiros' a Galícia | iStock

El percebe és un dels mariscos més cars del món. Un quilo d'aquest producte oscil·la entre els 45 i els 140 euros, depenent de la grandària del crustaci. La gent diu que fa gust de llagosta, cranc o cloïssa. Per què són tan cars, els percebes?

Creixen en zones intermareals i es recullen a mà. Aquest crustaci, considerat una menja exquisida en molts llocs, és especialment demandat en zones atlàntiques com Galícia, Portugal i França. Especialment, el millor moment per consumir-los frescos, comprèn els mesos de març, juny, setembre i desembre. Encara que semblin mol·luscos, la veritat és que aquest animal és un crustaci, que està emparentat amb les gambes o les llagostes.

Quant a les seves característiques físiques, la seva grandària gira entorn dels 5 centímetres de llarg, i els 2,5 d'amplitud. Així mateix, aquest animal no té ulls i la seva fosca pell és molt resistent. El percebe gallec és considerat el millor del món, a diferència del marroquí o el canadenc. Els percebes gallecs (Pollicipes pollicipes) podem trobar-los en els penya-segats rocosos de Galícia, concretament, a la Costa da Morte.

Solament es poden collir quan la marea ho permet, unes poques hores al dia

Els percebeiros només poden recol·lectar-los quan la marea està baixa i poden accedir millor a les roques. És a dir, solament es poden collir quan la marea ho permet, unes poques hores al dia. Fora d'aquesta finestra limitada, els percebes estan coberts per aigua i és massa perillós recol·lectar-los. Així, és essencial tenir destresa i rapidesa per aprofitar al màxim aquest limitat temps. I a això se li ha d'afegir la perillositat d'aquesta activitat, una relliscada i les ones poden arrossegar els percebeiros. I és que aquests animals creixen en els llocs més difícils d'accedir, en roques on les ones colpegen constantment. Una mitjana de cinc persones moren intentant recol·lectar-los cada any.

Però el lloc on creixen també els fa més saborosos, perquè han de créixer forts per a aferrar-se a la roca. Els recol·lectors tracten d'evitar danyar altres organismes adherits als percebes i tenen molta cura de no danyar el mateix percebe, atès que tallar-lo reduirà automàticament el seu valor. El millor percebe és el d'ungla vermella, cul vermell, amb pedra a la base i sense tallar.

Actualment, es necessita llicència per recol·lectar percebes

Als anys vuitanta a Espanya el marisqueig del percebe no estava regulat, però ser percebeiro era gairebé marginal, malgrat el lucratiu d'aquesta activitat. Les ries oferien en quantitat altres menges que els pescadors preferien. Fins a l'any 2000 no es va crear una agrupació dependent de la confraria de pescadors per a aquesta activitat. Actualment, es necessita llicència per recol·lectar percebes. A la Corunya uns pocs tenen llicència per fer-ho a peu i menys d'un centenar tenen llicència per accedir a les pedres i illes amb vaixell. I la seva activitat està limitada a uns pocs dies al mes i set quilos per jornada.

Una vegada arriben a la llotja, la gran majoria dels percebes es queden prop d'on han estat recol·lectats. I malgrat això, els seus preus s'enfilen depenent de la grandària de cada crustaci. A més, un altre factor que fa que el seu preu escali és el transport fins a la seva destinació. I si volem que siguin frescos, seran més cars.

Més informació
El 'game over' de Toys "R" Us
La canyella més cara del món ja té IGP
Com Nokia es va quedar sense cobertura
Avui et destaquem
El més llegit