La segona onada enfonsa més les pernoctacions hoteleres a l'octubre

Els establiments hotelers sumen menys de 600.000 pernoctacions, la meitat que al setembre i un 87,8% menys que l'any passat

La façana d'un hotel, en una imatge d'arxiu | ACN La façana d'un hotel, en una imatge d'arxiu | ACN

Els hotels de Catalunya han registrat 590.969 pernoctacions durant el mes d'octubre, un 87,8% menys respecte al mateix període de l'any anterior i la meitat en comparació al setembre, segons dades provisionals de l'Enquesta d'Ocupació Hotelera de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El descens ve donat per la segona onada de covid-19, que ha fet caure la presència de turisme estranger, que ha reduït un 94,4% les pernoctacions en comparació a l'any passat. Pel que fa al turisme nacional, les pernoctacions han presentat un descens interanual del 61% durant l'octubre. 

Per altra banda, Catalunya és una de les comunitats que va registrar menys ocupació durant el desè mes de l'any. Segons les dades de l'INE, només es van ocupar el 17,8% de les places disponibles, tres punts menys respecte a la mitjana espanyola (20,9%). Per darrere únicament es troben La Rioja (17,8%), Galícia (17,5%) i Madrid (17,3%). Malgrat tot, Catalunya es manté com la tercera destinació preferida pels espanyols, amb una quota del 10,6% sobre el total de l'Estat. Les dues comunitats més visitades durant l'octubre van ser Andalusia, emportant-se el 20,5% dels turistes, i el País Valencià, amb el 12,2%.

Pel que fa a les diferents demarcacions, Barcelona presenta la caiguda més accentuada, amb un descens interanual del 90,3% en el nombre de pernoctacions. No obstant això, és el territori que menys ha notat el canvi de la temporada d'estiu. La davallada en el nombre de pernoctacions entre setembre i octubre va ser del 22,5%. A les comarques de Girona, les pernoctacions durant l'octubre van registrar una caiguda interanual del 83,7%, mentre que el descens respecte al setembre va ser del 66,6%. A Tarragona, la caiguda respecte a l'octubre de l'any passat va ser del 88,7%, mentre que respecte al setembre va ser del 71,1%. Finalment, la xifra de pernoctacions a Lleida es va reduir un 51% en comparació amb l'any passat i un 50,2% respecte al setembre.

Més info: Catalunya, primer destinació turística l'any de la covid-19

Al conjunt de l'Estat es van registrar poc més de cinc milions de pernoctacions, un 83,3% menys respecte a l'any anterior i un 37% menys respecte al setembre. Les dades publicades per l'INE també posen de manifest que, durant el mes d'octubre, el nombre d'hotels oberts va disminuir respecte al setembre. En concret, fins a 10.597 establiments hotelers van mantenir l'activitat durant el desè mes de l'any, una xifra que al setembre era de 12.202.

Aquest octubre, el nombre d'hotels oberts va ser un 31,4% inferior a l'any passat. Per altra banda, la xifra de places ofertes a tot l'Estat va ser de 781.550, un 42,1% menys en termes interanuals. En paral·lel, l'estada mitjana dels visitants es va reduir un 31,7% respecte a l'any passat, situant-se en 2,1 pernoctacions per viatger. Finalment, els preus dels hotels van baixar un 15,3% en comparació amb l'octubre de 2019.

Més informació
Els rebrots tornen a enfonsar les pernoctacions hoteleres al setembre
HOSBEC: “El 80% dels hotels valencians estan tancats”
L'estiu al revés: el turisme tria l'interior i fuig de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit