L'estiu al revés: el turisme tria l'interior i fuig de Barcelona

Les pernoctacions de visitants es redueixen un 54,4% a Catalunya al juliol i l'agost, amb un fort descens de la capital i menys afectació als Pirineus

Turistes a la piscina d'un hotel de Salou | ACN Turistes a la piscina d'un hotel de Salou | ACN

L'estiu de la covid-19 ha deixat un panorama invers a l'habitual pel que fa al turisme a Catalunya. El món al revés mostra com Barcelona ha perdut bona part de les pernoctacions que va tenir l'any passat al juliol i l'agost, mentre que l'interior s'ha ressentit menys de la caiguda de visitants. En general, el nombre de places operatives a tot el territori ha estat del 84,9% del total, mentre que l'ocupació s'ha situat en només un 37,9% d'aquestes i un 32,3% del total. Les pernoctacions han estat un 54,4% inferiors a les de l'any passat els dos mesos d'estiu. 

Així es desprèn d'un estudi elaborat per la Direcció General de Turisme a través de dades de l'Eurecat. La tendència durant aquests dos mesos ha estat la reducció de l’estada mitjana en un 13% al juliol i un 7,8% a l’agost. Barcelona ha estat la gran damnificada per la pandèmia quant al turisme: al juliol l'ocupació va ser del 15,1%, mentre que a l'agost va pujar lleument fins al 19,2%. De fet, el nombre de places operatives ha estat el més baix en termes relatius, amb poc més d'un 70% de mitjana. 

Les pernoctacions també han notat una caiguda acusada. Al juliol, la ciutat de Barcelona va experimentar un 82,8% menys de pernoctacions que durant el mateix mes del 2019, mentre que a l'agost la disminució va ser del 78,9%. A l'altre costat de la balança s'han situat els Pirineus, la zona que menys baixada de les pernoctacions ha registrat en comparació a l'any passat: un 25,2% de mitjana entre el juliol i l'agost. En aquest cas, el nombre de places operatives ha estat d'un 93% al juliol i d'un 96% a l'agost. 

Més info: Les Balears, Catalunya i el País Valencià, líders en turisme al juliol

Tot i que la majoria de turistes -tant domèstics com internacionals- han triat destinacions d'interior, hi ha una excepció: la Costa Brava. Les xifres d'aquesta zona es troben en un 41,6% menys de pernoctacions al juliol i un 42% a l'agost, en relació a les dades del 2019. Les places operatives eren molt elevades, d'un 93,3% en conjunt. L'ocupació, per la seva banda, ha estat del 37,1% de mitjana entre el juliol i l'agost. 

Pel que fa al tipus de visitant, aquest estiu Catalunya ha comptat, majoritàriament, amb turistes locals. El mercat català ha representat el 56,2% de les pernoctacions del juliol, xifra que l'any anterior era només del 23,7%. A l'agost, la tendència encara ha anat més a l'alça, amb el mercat local representant el 61,5% del total de pernoctacions, més del doble del 27% del mateix mes del 2019.

Més informació
Barcelona puja 75 cèntims la taxa turística
Operació tornada inèdita al Prat: un terç del trànsit habitual
Avui et destaquem
El més llegit