El PIB espanyol torna a xifres negatives amb l'inici d'any

L'economia cau un 0,5% entre gener i març però modera la caiguda interanual fins al 4,3%

Un restaurant tancat, en una imatge d'arxiu, en representació a la contracció del PIB espanyol | ACN Un restaurant tancat, en una imatge d'arxiu, en representació a la contracció del PIB espanyol | ACN

L'economia espanyola ha tornat al terreny negatiu el primer trimestre del 2021. El PIB ha registrat una baixada del 0,5% respecte als tres últims mesos del 2020, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La caiguda arriba després de presentar taxes del 17,1% i del 0% els dos darrers trimestres del 2020, respectivament. El descens s'ha produït a causa de la tercera onada de la covid-19, que va suposar una baixada del consum i de les inversions. 

Pel que fa la variació anual, s'ha moderat en situar-se en el -4,3% davant el descens del 8,9% registrat el trimestre anterior. Aquesta és la cinquena xifra negativa en taxa interanual, però és la més baixa des del primer trimestre de l'any passat.  

Segons l'INE, la contribució de la demanda interna a la variació interanual del PIB va ser de -2,6 punts, és a dir, 3,6 punts més que la del quart trimestre. Per la seva banda, la demanda externa va presentar una aportació de -1,6 punts, 1,1 punts més que el trimestre passat.

D'altra banda, els llocs de feina a temps complet van créixer un 1,4%, xifra que suposa dues dècimes més que en el quart trimestre. El nombre d'hores treballades es va reduir un 2% respecte el trimestre anterior. Totes aquestes xifres, avisa l'INE, són provisionals i la difícil conjuntura provocada per la covid-19 pot obligar a revisar-les a l'alça. 

Més informació
La pandèmia enfonsa un 10,8% el PIB de l'Estat
La Cambra preveu la recuperació econòmica a nivells prepandèmia el 2022
Avui et destaquem
El més llegit