El pla de recuperació de Sánchez: 800.000 llocs de feina nous en tres anys

El Govern espanyol invertirà 72.000 milions d'euros dels fons europeus per augmentar el PIB 2,5 punts

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez anuncia el pla de recuperació | Europa Press El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez anuncia el pla de recuperació | Europa Press

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimecres suposarà una injecció a l'economia espanyola de 72.000 milions d'euros procedents dels fons europeus en tres anys. Segons el president espanyol, permetran un creixement del 2,5% del PIB i la creació de "més de 800.000 llocs de feina" entre el 2021 i el 2023. Per fer-ho possible, l'executiu espanyol "avançarà" ja 27.000 milions d'aquests fons als pressupostos generals de l'Estat per al 2021. El pla s'estructura en quatre grans eixos: la transició ecològica, la dimensió digital, la igualtat de gènere i la cohesió social.

Segons Sánchez, es destinaran el 37% dels recursos a la inversió verda i el 33%, a la transició digital. Sánchez ha presentat el pla en un acte que ha començat amb una interpretació a piano de l'himne d'Europa i amb una bandera europea de fons. Hi han estat presents amb suport tecnològic tots els membres del seu govern, els màxims representants de la patronal i els sindicats i els ambaixadors dels 27 països membres de la UE. En total, 200 convidats per teleconferència, entre els quals membres de la societat civil i responsables dels mitjans de comunicació.

L'acte, sota el lema "Espanya pot", ha servit per presentar els eixos d'una "segona gran modernització de l'economia espanyola" que ha estat elaborant durant els últims mesos el Govern central. Són les polítiques principals que segons el president espanyol han de permetre recuperar l'economia espanyola i garantir "un creixement sòlid, durador i inclusiu". Sánchez ha afirmat que la formació del seu govern va obrir una etapa de modernització que va quedar aturada per la pandèmia de la covid-19.

De cara al 2021, segons Sánchez, el creixement que calcula l'FMI és del 7,2% del PIB. "Parlem d'una recuperació i creixement que no vindran sols i que demanen la mobilització i esforç de totes les energies nacionals disponibles". Per això, segons el president espanyol, el pla de recuperació se centra en els tres anys que venen. Sánchez ha recordat que els fons Next Generation de la UE suposaran una injecció per a l'Estat per valor de 140.000 milions d'euros, l'equivalent a l'11% del PIB del 2019, i l'execució dels fons serà a sis anys, entre el 2021 i el 2026.

A sis anys vista

El pla té un horitzó de sis anys, però segons Sánchez el pes se centra en els tres primers, amb un pressupost de 72.000 milions d'euros per al període 2021-2023. Segons Sánchez, s'executaran a través dels fons europeus, el primer el pla de Recuperació i Resiliència amb 53.000 milions d'euros, i el React amb 12.400 milions. Són recursos als que se sumen 79.000 milions previstos per a Espanya pels fons estructurals i la política agrícola.

La inversió verda representa el 37% del pla, i la transició digital el 33%. Segons Sánchez, el pla crearà un impacte de 2,5 punts de creixement del PIB i 800.000 llocs de treball en tres anys. A més, ha dit, "el pla rejovenirà el teixit productiu" i impulsarà la ciència, la indústria, la innovació i el desenvolupament. El Govern espanyol treballa en l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat del 2021, i ha "accelerat el calendari". Per això, avançarà als pressupostos 27.000 milions del Pla de Recuperació independentment de l'arribada efectiva dels fons.

Més info: L'atur a Espanya rebenta la mitjana de l'eurozona

La presentació del pla continua a la tarda, quan serà el torn dels quatre vicepresidents. Carmen Calvo, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Teresa Ribera desenvoluparan la presentació del pla amb l'exposició dels seus pilars principals. Segons La Moncloa, aquest és "un exercici col·lectiu de l'executiu on s'exposaran les principals xifres i polítiques" del pla per "iniciar la segona gran modernització de l'economia espanyola".

L'acte ha tingut lloc després que aquest dimarts el Govern espanyol aprovés augmentar el sostre de despesa i el quadre macroeconòmic. L'executiu va elevar més d'un 50% el sostre de despesa per al 2021 fins a 196.097 milions d'euros, i va empitjorar la previsió de caiguda del PIB a l'11,2% aquest any i situa l'atur al 17,1%. El deute se situaria en el 118% del PIB el 2020.

Més informació
Economia de "guerra": Torra vs. Sánchez
El Govern espanyol injecta 14.000 milions d'euros de liquiditat a l'economia
L'Estat mobilitza 200.000 milions d'euros per pal·liar l'impacte del coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit