La pobresa menstrual té els dies comptats a Catalunya

Amb la campanya 'La meva regla, les meves regles', serem un dels primers països del món a distribuir gratuïtament productes menstruals reutilitzables

Pilar Cortada, farmacèutica de la Farmàcia Cortada | Cedida Pilar Cortada, farmacèutica de la Farmàcia Cortada | Cedida

Catalunya, amb el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminisme amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya, situa Espanya com a un dels primers països del món a distribuir gratuïtament productes menstruals reutilitzables. El llançament de La meva regla, les meves regles es produeix, a més, en una setmana molt representativa, ja que el 8 de març és el Dia Internacional de la Dona.

El mecanisme per a la seva correcta distribució funcionarà gràcies a la col·laboració de les farmàcies subscrites, que a través d'un codi QR descarregable a l'àrea personal de l'app La Meva Salut, podran oferir gratuïtament algun dels tres productes reutilitzables seleccionats per les persones usuàries: copes menstruals, calces de tela o dues compreses de tela. A més, el Pla integral d'equitat menstrual i climateri estableix una seixantena accions amb caràcter orientatiu, entre les quals s'inclouen moltes en l'àmbit educatiu.

L'acció pretén garantir l'equitat menstrual, així com combatre la pobresa menstrual i s'estima que beneficiarà 2,5 milions de persones, entre les quals figuren nenes, dones, persones no binàries i homes trans que menstruen.

L'acció pretén garantir l'equitat menstrual i s'estima que beneficiarà 2,5 milions de persones

Però l'Estratègia de la Generalitat va molt més enllà que la d'oferir productes gratuïts, ja que vol garantir drets ja reconeguts, així com introduir nous drets com el de l'equitat menstrual, entès com l'accés igualitari a l'educació sobre el propi cos i la salut amb perspectiva de gènere i l'accés als productes menstruals, especialment aquells que siguin sostenibles ambientalment.

Així doncs, els objectius que persegueixen són amplis i aborden diferents objectius de desenvolupament sostenible (ODS) inclosos en l'Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible. Concretament, l'ODS número 5 Igualtat de gènere, per garantir l'accés universal a la salut sexual i reproductiva, així com altres drets reproductius; l'ODS 4 Accés a una educació de qualitat, l'ODS 10 Reducció de les desigualtats i el 12, Modalitats de consum i producció sostenible.

Més info: El clam de les emprenedores catalanes: "El talent no té gènere"

Aquesta iniciativa té, a la vegada, un gran impacte mediambiental en la generació de residus, ja que, per exemple, a Catalunya es produeixen anualment al voltant de més de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables, és a dir, uns 750 milions de productes menstruals d'un sol ús, com tampons i compreses d'un sol ús, que es converteixen en residus no reciclables, segons dades de l'Agència Catalana de Residus. Al llarg d'una vida fèrtil, es poden arribar a generar aproximadament 180 kg de residus en productes d'un sol ús, mentre que, si s'utilitzessin compreses de tela, es generarien 2,4 kg de residus, segons dades de Rezero (2019).

La garantia de l'equitat menstrual té, per tant, una transcendència que vas més enllà del gènere. El seu impacte incideix en les dimensions social, econòmica i ecològica, i abasta, també, l'àmbit educatiu, l'àmbit comunitari, les condicions laborals i la salut.

Més informació
L'Agenda 2030, protagonista de les protestes dels sectors agrícoles, de transport i pesca
Parlem de dones i poder
La presència de dones en llocs directius cau un 6% a Catalunya i s'estanca al sector TIC
Avui et destaquem
El més llegit