Nous polígons més moderns per a la província de Barcelona

56 PAE de la província milloren les seves infraestructures i serveis amb el Pla de Modernització de Polígons de la Diputació de Barcelona

Renovació quadres d'electricitat al polígon Cova Solera de Rubí | Cedida Renovació quadres d'electricitat al polígon Cova Solera de Rubí | Cedida

Cada cop més, les ciutats prenen més consciència de la necessitat de millorar les seves instal·lacions i infraestructures de polígons, per tal de fer-les més adients als temps que estem vivint. Aquest és el cas de Mataró, Sabadell, Rubí, Igualada i Berga que són els municipis que han transformat de manera integral els seus Polígons d’Activitat Econòmica (PAE). En la seva primera convocatòria, el programa ha permès que 56 PAE de 22 municipis de la província de Barcelona renovessin les seves infraestructures, gràcies a diverses actuacions en mobilitat, seguretat, energia, aigua, telecomunicacions i promoció. Unes reformes que, segons informa la Diputació de Barcelona, augmentaran la competitivitat i la sostenibilitat ambiental de les infraestructures dels polígons, i de les quals se’n beneficiaran prop de 6.000 empreses i 75.000 treballadors.

L’objectiu del Pla, dotat amb un total de 30 milions d’euros, és millorar la qualitat dels polígons d’activitat econòmica (PAE) finançant inversions d’alt impacte que permetin transformar-los i, en conseqüència, incrementar la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen, fer-les créixer i contribuir a la creació de nous llocs de treball. Tal com assenyala Eva Menor, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona: "La col·laboració publicoprivada busca aliances amb el món local i empresarial perquè aquest últim tingui un paper protagonista i aposti per la transformació integral".

Així, en aquesta primera convocatòria del Pla de Modernització de Polígons, la Diputació de Barcelona ha aportat 15 milions d’euros, que representen el 73% del cost total dels projectes, mentre que els ens locals i el capital privat han aportat la resta. La segona convocatòria, que s’està executant ara a 27 municipis, està també dotada amb 15 milions d’euros de subvenció.

En la primera convocatòria del Pla de Modernització de Polígons, la Diputació de Barcelona ha aportat 15 milions d’euros

El Pla de Modernització de Polígons es concreta en dos tipus d’actuacions. D’una banda, els Plans Integrals, per a polígons que tenen més de 50 hectàrees i més de 100 empreses o més de 1.000 treballadors, i que disposin d’un pla d’acció concret, com els que s’han realitzat a Mataró, Sabadell, Rubí, Igualada i Berga. I, d’altra banda, els Projectes Específics: transformacions puntuals per a polígons de més de 5 hectàrees i més de 10 empreses o més de 100 treballadors. Aquests projectes contemplen intervencions concretes, com ara instal·lació de fibra òptica, actuacions sobre mobilitat, accions per a l’estalvi energètic o millores en el reaprofitament d’aigües, entre d’altres.

Ciutats i pobles implicats

Arenys de Munt, Barberà del Vallès, Cardedeu, Cardona, Granollers, Llinars del Vallès, Manresa, Masquefa, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Taradell i Vilassar de Mar són els municipis que han realitzat actuacions concretes en aquesta primera convocatòria del Pla. Unes transformacions que han suposat, per exemple, la millora de 17.396 metres quadrats de voreres, la col·locació de 75.186 metres quadrats de paviment asfàltic o la instal·lació de 14 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, de 3.082 lluminàries LED i 19 càmeres de videovigilància.

Carregadors de vehicles elèctrics al polígon Can Roqeuta de Sabadell   Diputació de Barcelona

Carregadors de vehicles elèctrics al polígon Can Roqueta de Sabadell 

Així, pel que fa a les actuacions, els àmbits més sol·licitats pels ajuntaments en aquesta primera convocatòria han estat els de mobilitat (78%), xarxes d’energia (88%), xarxes de subministrament i evacuació d’aigües (36%) i xarxes de telecomunicacions (45%).

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 9: "Construir infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Més informació a www.diba.cat/web/economieslocals/programa-pae

Més informació
Aposta per les renovables de l'Associació Polígons dels Plans
Els polígons del Garraf, la nineta dels ulls dels inversors
Avui et destaquem
El més llegit