L'ecommerce' portuari accelera el sector logístic

Un estudi de Pimec indica que les activitats d'emmagatzematge i transport marítim agafen protagonisme econòmic entre el 2006 i el 2015

Les grúes del port de Barcelona | iStock Les grúes del port de Barcelona | iStock

Les empreses dedicades a l'emmagatzematge, moltes d'elles vinculades a les activitats de comerç electrònic, i les dedicades a activitats afins als transport marítim vinculades al Port de Barcelona, han estat unes de les principals protagonistes del creixement del sector logístic a Catalunya entre el 2006 i el 2015.

Aquestes empreses han passat de sumar un valor afegit brut de 20.057 milions d'euros el 2006 a 26.460 milions d'euros el 2015, amb un creixement del 31,92%. Amb aquestes xifres, el sector ha passat de tenir un pes en relació amb el PIB català del 10,07% fins els 12,27%, segons l'estudi Contribució de la logística a l'economia. Sèrie 2006-2015 elaborat per Pimec Logística i presentat durant les jornades del Clúster Logístic de Catalunya en el marc del SIL. 

Més info: El Port de Barcelona bat al maig el rècord de tràfic

L'estudi de Pimec Logística que es va començar a fer en l'exercici del 2016, inclou les dades econòmiques del compte de resultats de les empreses dedicades al transport terrestre, marítim, aeri, emmagatzematge i activitats afins al transport i activitats postals i de correus. Per fer l'estudi, la patronal catalana es basa amb les dades de l'Idescat que fan referència a les empreses que treballen en activitats logístiques i les que fan consum intermedis.

Rècords i més rècords

Les empreses d'activitats logístiques han passat de produir per un valor de 8.094 milions d'euros (valor afegit brut sense càrregues tributàries) fins a 9.070 milions d'euros el 2015, amb un creixement del 12,06%. El subsector de consum intermedis ha passat de sumar un valor afegit brut d'11.963 milions d'euros a 17.390 milions d'euros, el 45,36% més entre el 2006 i el 2015. Aquest increment ha estat protagonitzat bàsicament per empreses relacionades amb el comerç electrònic i les vinculades a l'activitat del Port que en els últims anys acumula rècords rere rècords de moviments de mercaderies. 

Aquest subsector d'empreses relacionades amb el comerç electrònic i l'activitat del Port han passat d'un valor afegit brut de 5.904 milions d'euros a 9.656 milions d'euros el 2016, amb un creixement del 63,55%. Pimec Logística destaca l'embranzida del sector logístic aquests últims anys tot i que en les estadístiques oficials i en els llistats de l'Idescat no es tenen en compte activitats que Pimec consideren que sí que són logístiques. 

Entre aquestes empreses Pimec cita les empreses de recollida de residus, el lloguer d'automòbils i camions, els centres d'atenció telefònica i el comerç al detall per correspondència o per Internet, entre d'altres subsectors que no es comptabilitzen en les estadístiques oficials com sector logístic. 

 

Més informació
Mercè Conesa, nova presidenta del Port de Barcelona
20 anys del SIL: logística 4.0 i digitalització
Avui et destaquem
El més llegit