Les pràctiques no laborals reportaran a la Seguretat Social

La Seguretat Social espera recaptar 74 milions d'euros aquest 2019 després que el Reial Decret els obligui a cotitzar

Les pràctiques acadèmiques i no laborals cotitzaran a la Seguretat Social | iStock Les pràctiques acadèmiques i no laborals cotitzaran a la Seguretat Social | iStock

Canvis en la Seguretat Social per aquest 2019. Les persones que desenvolupen programes de formació o pràctiques no laborals i acadèmiques reportaran a la Seguretat Social uns 74 milions d'euros aquest any, després que el Govern espanyol hagi posat en marxa el Reial Decret Llei 28/2018 de mesures urgents en matèria social i laboral que, entre altres coses, els obliga a cotitzar. I no només això. A més, l'increment d'entre el 36% i el 40% del recàrrec sobre la quota empresarial per als contractes de durada igual o inferior a cinc dies augmentarà la recaptació en 50 milions d'euros.

L'Executiu de Pedro Sánchez també espera recaptar 850 milions d'euros amb la pujada de la base màxima de cotització del 7%, una mesura que afectarà un milió d'ocupats, dels quals la meitat pertanyen a empreses de més de mil treballadors. 

El canvi de bases i tipus de cotització en el Sistema Especial per a Treballadors de la Llar afectarà uns 530.000 afiliats i ajudarà a recaptar uns 16 milions d'euros, al mateix temps que la pujada en les bases de cotització en el sistema especial agrari tindrà un impacte positiu de 14,33 milions d'euros.

La cotització pel tipus màxim de la Tarifa de Primes per als treballadors a qui els resulti d'aplicació un coeficient reductor de l'edat de jubilació, permetrà augmentar la recaptació en 30,56 milions d'euros.

Pagar i recaptar

A banda d'això, el Reial Decret puntualitza que s'abonarà abans de l'1 d'abril del 2019 la paga compensatòria davant la inflació de l'1,7% resultant de la mitjana dels últims 12 mesos i que és superior a l'1,6% de revalorització aprovada, que tindrà un impacte negatiu de 122,87 milions d'euros per a la Seguretat Social.

Com que aquesta pujada es consolida aquest any, l'Estat contempla 121,79 milions d'euros més que haurà de pagar als pensionistes al llarg del 2019. De fet, segons estableix el Reial Decret, el cost de l'increment de les pensions serà d'un total de 2.591,65 milions d'euros.

Més info: El Consell de Ministres aprova a Barcelona la pujada del SMI

El Govern espanyol també espera recaptar uns 1.500 milions d'euros derivats de l'impacte de la pujada del salari mínim a 900 euros, mentre que contempla recaptar 424 milions d'euros per la modificació de la tarifa d'accidents de feina i malaltia professional i 205 milions d'euros més derivats de les noves bases mínimes i els tipus de cotització en el Règim Especial d'Autònoms (RETA). 

Ara bé, l'ampliació per cessament d'activitat que serà obligatori, costarà uns 95,36 milions d'euros. 

 

Més informació
Atur, baixa i bonificacions: les millores per als autònoms del 2019
El Govern espanyol planteja que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals
Avui et destaquem
El més llegit