Atur, baixa i bonificacions: les millores per als autònoms del 2019

Les persones que treballen per compte propi gaudiran de més protecció social a partir del primer de gener

Els autònoms cobraran prestació per accident laboral | iStock Els autònoms cobraran prestació per accident laboral | iStock

Any nou, vida nova. Amb l'entrada del 2019, arriben millores en la protecció social dels autònoms. El dret a cobrar l'atur o la prestació per accident de feina o malaltia professional des del primer dia de baixa són només algunes de les millores que el Govern espanyol engega a partir d'aquest primer de gener, després d'haver aprovat el Reial Decret Llei de pujada de pensions i mesures laborals publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Més info: El Govern espanyol planteja que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals

A més, no pagaran quota de la Seguretat Social a partir del segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal fins el moment de l'alta i, les dones autònomes, en els 24 mesos posteriors a la prestació de baixa per maternitat, gaudiran d'una tarifa plana de 60 euros al mes durant 12 mesos sense necessitat de cessar prèviament en la seva activitat.

La prestació de l'atur de les persones que treballen per compte propi estarà en funció dels períodes cotitzats dins dels 48 mesos anteriors a la sol·licitud de l'atur, dels quals, almenys 12 mesos han de ser continuats i immediatament anteriors al cessament d'aquesta activitat.

Per exemple, en cas que es cotitzin entre 12 i 17 mesos, la protecció serà per a quatre mesos, si es fa entre 18 i 23 mesos serà de sis mesos i si es fa entre 24 i 29 mesos, l'atur durarà vuit mesos. I així fins a més de 48 mesos d'activitat, que la prestació seria d'entre 16 i 24 mesos. Els autònoms també podran accedir a la formació conjunta i al reciclatge professional.

Reduccions en la quota

La base mínima de cotització estarà entre els 944,4 euros i els 1.018 euros mensuals, segons si es té 47 anys o menys o 48 o més. Això vol dir que la quota puja un 1,25% en relació al 2018, un increment lleugerament més baix que els anteriors ja que en els darrers quatre anys ha pujat una mitjana d'un 1,44%.

A més, la tarifa plana actual de 50 euros mensuals pujarà a 60 euros, mantenint-se després dels 12 primers mesos les bonificacions posteriors que ja hi ha ara, de manera que els beneficiaris tindran accés als mateixos drets i prestacions.

D'aquesta manera, els nous autònoms o aquells que faci més de dos anys que no estan donats d'alta, comptaran amb una bonificació del 80% els 12 primers mesos i, després, podran acollir-se a altres reduccions que van del 50% de la quota durant els sis mesos següents fins al 30% els tres mesos posteriors.

I beneficis

El text estableix, a més, que els autònoms que cotitzin en règim de pluriactivitat tinguin dret al reintegrament del 50% de l'excés en què les seves cotitzacions per contingències comuns superin la quantitat que marquin els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019. El decret llei també contempla que aquells autònoms que estiguin resideixin i desenvolupin la seva activitat en un municipi de menys de 5.000 habitants tinguin beneficis en la cotització durant els 12 primers mesos i incentius durant els 12 mesos següents.

A banda d'això, el text decreta que quan es compleixi la condició de treballador autònom econòmicament dependent (TRADE) sigui obligatori comunicar-ho a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Ara bé, tot i haver-ho plantejat, el Govern espanyol encara no ha aprovat que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals.

Més informació
El Govern espanyol multarà les empreses amb falsos autònoms
Els autònoms generaran 65.000 ocupacions en 2019
Torres: "La Cambra actual no representa autònoms, pimes, ni grans empreses"
La quota d'autònoms pujarà 60 euros a l'any
Avui et destaquem
El més llegit