Botín: "Necessitem emprenedors més que mai"

Ana Botín, presidenta del Banc Santander guanya el Premi Esade per la seva trajectòria empresarial

La guardonada Ana Botín, presidenta del Banc Santander | Europa Press La guardonada Ana Botín, presidenta del Banc Santander | Europa Press

En l'actualitat la recuperació està en boca de tothom. En aquest sentit, directius, economistes i especialistes recorden que el teixit empresarial espanyol està format, en la seva gran majoria, per pimes i empreses emergents i són elles les encarregades de reconstruir l'economia. "En el moment actual de recuperació després d'una crisi tan dura com la que hem passat, necessitem emprenedors més que mai. Les pimes són les que generen ocupació i donen suport a la classe mitjana espanyola", explica Ana Botín, presidenta del Banc Santander, en el context de l'entrega del Premi Esade, amb el qual ha estat guardonada la directiva.

La presidenta del Banc Santander és de les primeres directives dones en dirigir i presidir un banc, una trajectòria que Esade ha volgut premiar, sobretot pel "lideratge responsable i la contribució a la millora de la diversitat i la inclusió a l'empresa, per afavorir l'accés a l'educació i pel compromís per a combatre el canvi climàtic i fer front als desafiaments globals", segons recorda la mateixa entitat. Un premi que entrega Sol Daurella, Chairman de Coca-Cola Europacific Partners i recalca que "és una dona implacable en crear una cultura corporativa que cregui en el creixement de les persones".

La transformació sostenible

Aquesta jornada, que acull a més de 1.000 antics alumnes d'Esade, reivindica el lema Do good, do better, un concepte que tal com descriu Koldo Echebarria, director d'Esade: "Engloba perfectament els valors de l'entitat: compromís, perseverança i talent". Un argument que lliga amb la recuperació econòmica i amb la necessitat de formar als joves aspirants en termes de sostenibilitat i ecologia.

La transformació també passa per l'equitat, segons declara Ana Botín, presidenta del Banc Santander

Davant el canvi que moltes empreses han emprès durant la pandèmia i després de les regulacions europees -que cada vegada demanen més sostenibilitat i ajudes al talent-, Maite Barrera, presidenta d'Esade Alumni i conductora de l'acte assenyala que aquest nou context de la pandèmia i aquesta manera de ser els va fer reflexionar: "Hem redefinit el propòsit i missió d'Esade Alumni per reforçar el nostre compromís amb la creació d'una societat més justa, pròspera i sostenible".

Però la transformació també passa per l'equitat i Botín recorda que "ella és feminista a la seva manera". I és que segons la directiva el repartiment de tasques i la necessitat d'incentivar el talent femení, sobretot en les ciències, són "punts claus" per a l'èxit empresarial tant masculí com femení.

El paper dels bancs

Sobre la banca i els pròxims passos, Botín destaca que "estem en un procés de canvi radical de la relació dels bancs amb els clients". "Els bancs es convertiran en plataformes, els serveis seran accessibles les 24 hores els set dies de la setmana. La pandèmia ha posat de manifest que les finances formen part del nostre dia a dia fins i tot encara que no sigui possible sortir de casa; hem vist com s'ha accelerat la digitalització i com es pot garantir l'accés a tots els serveis financers que necessitem diàriament", avança la presidenta del Banc Santander.

Més info: Foment distingeix Botín i Samaranch

Així, Ana Botín passa a formar part de la llarga llista de directius i algunes directives que han guanyat el Premi Esade per les seves trajectòries empresarials. Des de Pablo Isla, CEO d'Inditex, fins a James Quinceychairman i CEO de The Coca-Cola Company comparteixen ara la paret dels guardonats d'Esade dels últims anys amb la presidenta del Banc Santander, una dona que tal com defineix Barrera: "És una de les més poderoses del món".

Més informació
Botín i Álvarez, dos gegants
Avui et destaquem
El més llegit