El Govern espanyol aprovarà els pressupostos al proper Consell de Ministres

Pedro Sánchez, però, no té garantits els suports necessaris per tirar endavant els comptes

El president espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa | ACN El president espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa | ACN

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat, per, a continuació, iniciar el tràmit parlamentari, segons ha avançat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una entrevista a Efe i ha pogut confirmar l'ACN de fonts de la Moncloa. En l'entrevista, Sánchez ha explicat que seran uns comptes "carregats de sentit comú i també de valors socials que fan falta al nostre país". El president espanyol, però, no té garantits els suports perquè els comptes tirin endavant ja que els partits catalans no pensen votar-hi a favor si no hi ha cap proposta política per a Catalunya.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ja ha assegurat que la seva formació no deixarà "ni tramitar" els pressupostos, en cas que el president espanyol no faci cap oferta política "seriosa" per a Catalunya, mentre que ERC també manté el no i no ha debatut si permetrien tramitar-los.

D'altra banda, just abans d'acabar l'any, el PP va usar la majoria absoluta al Senat per vetar els objectius de dèficit 2019-2021 –on estava inclòs el sostre de despesa del 2019-, que suposaven per al Govern espanyol disposar de 6.000 milions d'euros més per elaborar els pressupostos de l'any vinent. Dies abans, el Congrés va aprovar un dèficit públic de l'1,8% del PIB per al 2019 (cinc dècimes per sobre de l'actual, en l'1,3%) però, segons la Llei d'estabilitat pressupostària modificada pel PP, cal que el Senat referendi les xifres. 

El PP no va canviar el guió i va votar en contra dels objectius de dèficit, que ja comptaven amb l'aval de Brussel·les. Això obliga el Govern espanyol a configurar el pressupost del 2019 amb el sostre de despesa de l'1,3% fixat per l'Executiu de Mariano Rajoy. D'aquests 6.000 milions d'euros, 2.500 anaven destinats a les comunitats autònomes, 2.500 per a pensions i 1.000 milions d'euros per al Govern central.

Més informació
Foment, un interlocutor entre governs a favor dels pressupostos
Els pressupostos acaparen la primera visita de Calviño a Catalunya
Pressupostos, tocata i fuga
Avui et destaquem
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

El més llegit