Foment, un interlocutor entre governs a favor dels pressupostos

El president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, defensa que s'aprovin els comptes públics per tirar endavant l'economia

Reunió nadalenca de Foment del Treball | ACN Reunió nadalenca de Foment del Treball | ACN

Foment del Treball ha celebrat el seu tradicional esmorzar de Nadal però no en un context qualsevol. Poques hores abans de què comenci l'entrega dels Premis Ferrer Salat, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha donat a conèixer la llista d'assistents. Més enllà de 600 empresaris que representen el 60% del PIB català, està confirmada la presència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i s'espera que també hi assisteixi el president de la Generalitat, Quim Torra, així com també ministres i consellers de tots dos executius. 

Més info: Sánchez Llibre, nou vicepresident de la CEOE

"Som gent educada, molt positiva i l'única cosa que reivindicarem avui són els pressupostos", ha anticipat Sánchez Llibre. Tant els de Catalunya com els del conjunt d'Espanya. "Si s'aproven els pressupostos a Espanya, no tindria sentit que no s'aprovessin a Catalunya", ha afegit. L'objectiu és el de sempre: estabilitat política, seguretat jurídica, confiança empresarial, inversions... I sobretot, "liderar el retorn de les empreses a Catalunya".

Sánchez Llibre: "Som gent educada, molt positiva i l'única cosa que reivindicarem avui són els pressupostos"

Tant és així que Foment ja ha explicat en més d'una ocasió haver fet "tres o quatre gestions importants" i fins i tot, s'ha arribat a filtrar el seu paper davant la possibilitat que Rakuten obri seu europea a Barcelona. La confiança és plena i Sánchez Llibre està convençut que quan finalitzi el seu mandat de quatre anys podrà lluir una llarga llista d'empreses que han tornat i invertit a Catalunya gràcies, en part, al paper de la patronal catalana que exerceix de "casa gran de les empreses". Segons el també vicepresident de la CEOE, "l'estabilitat política només s'obté amb l'enteniment entre Espanya i Catalunya i també amb l'aprovació dels PGE". 

Més info: Rakuten vol obrir seu europea a Barcelona

Com si es tractés d'un déjà vu, l'expresident de Foment del Treball Joaquim Gay de Montellà va donar la benvinguda al 2018 tot reivindicant que "Catalunya és prou sòlida per donar resposta a les inversions" i "estem pendents de rebre inversions importants". Es tanca o s'obre el cercle. Ara bé, Sánchez Llibre no ha fet referència en cap moment al "divorci entre economia i política" com si ho va fer Montellà ara fa tot just un any. Tot una declaració d'intencions. 

I és que ara Foment reescriu la seva història amb gosadia i unitat. "Defensarem els interessos de les nostres empreses i del nostre país, volem ser proactius amb tots els governs, governi qui governi", assegurava Sánchez Llibre a la seva carta de presentació.  En clau econòmica, el president de la patronal catalana ha reivindicat que les perspectives econòmiques de futur tant a Catalunya com Espanya són "molt interessants" malgrat la desacceleració.

Sánchez Llibre: "A Foment tenim llums de llarga distància perquè estem perduts si posem llums a curt"

"A Foment tenim llums de llarga distància perquè estem perduts si posem llums a curt", ha insistit. Tot depèn també de la relació de dues velles conegudes com la política i l'economia. 

Per si de cas, la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño; la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio; la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el conseller de Treball, Chakir El Homrani; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, o el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, entre d'altres, tampoc es pedran el sopar d'aquesta nit. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, queda pendent de confirmació. 

Més info: Foment reescriu la seva història: gosadia i unitat

I de cara al consell de ministres que se celebrarà aquest divendres a la Casa Llotja de Mar, el president de Foment ha augurat que "probablement hi haurà anuncis i si estan a Barcelona segur que plantegen coses interessants per a Catalunya". 

Més informació
El comiat intern de Pujol i Montellà a Foment
Ultimàtum de Pimec a Foment per la representativitat empresarial
Avui et destaquem
El més llegit