La Generalitat destina un 7,7% més a despesa social el 2019

Els comptes públics preveuen 522,8 milions d'euros més a Salut i 369,5 milions d'euros més per personal a Educació

Pere Aragonès explica els pressupostos a les patronals i sindicats majoritaris | ACN Pere Aragonès explica els pressupostos a les patronals i sindicats majoritaris | ACN

Els pressupostos de la Generalitat per al 2019 augmenten un 7,7% la despesa dels departaments de Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies i se situen als nivells pre-crisi. Això ha explicat el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, a patronals i sindicats en una reunió per explicar les línies mestres dels pressupostos, segons ha concretat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre

L'avantprojecte de pressupostos 2019, segons un document a què ha tingut accés l'ACN, preveu una despesa no financera de la Generalitat de 26.102,2 milions d'euros, un augment d'uns 1.660,19 milions d'euros que suposa una pujada de la despesa global del 6,8% respecte al 2017.

A la sortida de la reunió, Sánchez Llibre ha definit els pressupostos "d'expansius però raonables". El secretari general de la UGT, Camil Ros, ha concretat que el volum de despesa és d'uns pressupostos "preretallades", amb xifres que tornen a les xifres de 2010 però tant UGT com CCOO han considerat que encara és insuficient. Ros ha assegurat que és una "bona notícia" que es retorni en número absolut a la despesa del pressupost de 2010 però que "la mala notícia és que estem a 2018", i la xifra s'ha d'actualitzar per poder "plantejar un procés de recuperació".

Foment de l'ocupació

L'increment de la despesa implica que els departaments de caràcter social, com Educació, Salut i Treball i Afers Socials, pugin un 7,7%, segons les dades confirmades per Foment. Així, per exemple, i d'acord amb el document, al departament d'Educació es recuperen els nivells de despesa pre-crisi, amb una despesa corrent 210 milions d'euros per sobre de la del 2010, i la contractació de 4.692 docents més des del 2017. En concret, per Educació, es preveuen 369,5 milions d'euros més per personal i 103,7 milions més per a la resta de despeses.

La despesa a Salut es preveu que registri un creixement de 522,8 milions d'euros, que hauria de permetre l'obertura de 200 noves places per a l'atenció primària de l'ICS. La proposta de pressupostos també inclou una partida de 900 milions d'euros en polítiques de foment de l'ocupació, i situa el pressupost global del departament de Treball, Afers Socials i Famílies al seu nivell màxim, 3.200 milions d'euros. La despesa en aquesta Conselleria puja en 212,3 milions respecte a l'any anterior per a partides diverses, situant-se en un augment de 8,6 milions pel que fa a personal.

Els comptes inclouen més de 300 milions d'euros per al desplegament del tercer tram de la llei de la renda garantida de ciutadania, 20 milions d'euros per recuperar el finançament de les llars d'infants i 25,5 milions d'euros per a beques salaris, igualació dels preus de màster i grau i reducció de taxes universitàries. Pel que fa a dependència, el Govern preveu destinar 1.500 milions d'euros al programa de promoció de l'autonomia personal.

Més Mossos i Bombers

Els comptes també preveuen les 750 noves places promeses pels Mossos d'Esquadra i 250 noves places de Bombers i l'inici de la recuperació de les pagues extres dels treballadors públics, amb un 40% del que correspon a la del 2013 prevista per l'any vinent.

La Generalitat treballa amb la previsió d'un creixement del 2,4% del PIB l'any 2019, i del 2.3% el 2020, un creixement que a Economia consideren que serà "menys intens però més equilibrat". El PIB català se situarà en els 245.415 milions d'euros l'any que ve i en els 252.839 el següent. D'altra banda, el Govern treballa amb tancar el 2018 amb un dèficit del 0,4%, que sigui del 0,1% pel 2019 i dèficit 0% a partir del 2020. L'objectiu de deute se situa en el 32,7% per a l'any vinent. L'avantprojecte de pressupostos preveu un deute pel 2019 e 815,4 milions d'euros, una variació de 13,92 milions, o un augment de l'1,7%.

Els sindicats majoritaris també han apuntat que els pressupostos tindrien marge de millora si s'assolís un acord per aprovar els pressupostos generals de l'estat espanyol i han emplaçat les forces polítiques del Govern a arribar a un acord a Madrid. Segons ha destacat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, un 75% de la despesa dels pressupostos que està elaborant el Govern per a l'any que ve es destinen a despesa social, és a dir a Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies. 

Una fiscalitat més justa

Segons han explicat els quatre representats dels agents econòmics i socials, Aragonès no ha concretat el pressupost d'ingressos ni els ha donat detalls sobre la fiscalitat. Tanmateix, Pacheco ha lamentat que no ha vist predisposició del Govern per modificar l'IRPF. "No volen atacar figures impositives", ha dit el secretari general de CCOO, que ha lamentat que és un problema de caire "ideològic". Pacheco i Ros han defensat a la sortida de la reunió que hi ha marge per augmentar la fiscalitat i fer-la més "justa". 

En canvi, el president de Foment del Treball ha defensat "no augmentar la pressió fiscal" perquè significaria incrementar les "desigualtats" amb altres autonomies que tenen "beneficis fiscals més importants". Els president de les patronals han dit que esperaven més despesa destinada al Pacte Nacional per a la Indústria i a la formació professional. En aquest sentit, el president de Pimec, Josep González, ha assegurat que pressionaran en futures reunions perquè pugui augmentar. Els sindicats també han assegurat que cal treballar en aquest sentit per impulsar aquestes polítiques. 

Tots els agents econòmics i socials han valorat positivament la trobada i han assegurat que plantejaran millores a les línies del pressupost que se'ls ha presentat aquest dilluns. Sánchez Llibre ha afirmat que la reunió "dona una imatge de naturalitat i tranquil·litat" i veure el Govern "disposat a tirar endavant" els pressupostos indica que "estem a punt d'aconseguir l'estabilitat política".

Més informació
Els pressupostos acaparen la primera visita de Calviño a Catalunya
Pressupostos, tocata i fuga
L'objectiu de dèficit retalla 688 milions d'euros dels pressupostos catalans del 2019
Avui et destaquem
El més llegit