• Economia
  • El preu de l'habitatge en venda puja un 3,9% a Catalunya, però cau a Barcelona

El preu de l'habitatge en venda puja un 3,9% a Catalunya, però cau a Barcelona

Maria Matos, de Fotocasa: "Barcelona pot estar estratègicament marcant la tendència d'estabilització del preu que s'aproxima"

Imatge general de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Imatge general de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
23 de Gener de 2023
Act. 23 de Gener de 2023

El preu de l'habitatge en venda a Catalunya va tancar el 2022 amb un increment anual del 3,9%, el desè més alt de l'Estat, segons l'informe L'habitatge en venda a Espanya l'any 2022, elaborat pel portal immobiliari Fotocasa. Amb aquesta pujada anual, el preu mitjà de l'habitatge es va enfilar fins a 2.643 euros el metre quadrat, el quart més elevat d'Espanya per darrere de la Comunitat de Madrid (3.382 euros el metre quadrat), les Balears (3.290 euros) i el País Basc (2.913 euros).

 

El preu mitjà de l'habitatge de segona mà s'ha incrementat a les 17 comunitats autònomes analitzades per Fotocasa i ha registrat, respecte al desembre del 2021, un increment del 7,5%. Per sobre d'aquesta mitjana s'han situat Navarra (16,9%), Balears (13,8%), Canàries (10,9%), Comunitat Valenciana (8,8%) i Madrid (8,3%).

Sitges, Sant Cugat i Barcelona són els tres municipis més cars de Catalunya

Per demarcacions, l'informe constata que a Catalunya la que més va pujar va ser Girona (8%), seguida de Tarragona (5,7%), Lleida (1,5%) i Barcelona (0,6%). Tot i això, Barcelona es va mantenir com la quarta demarcació amb el preu més elevat de l'Estat, amb una mitjana de 2.973 euros el metre quadrat, per darrere de Madrid, les Balears i Guipúscoa. A Girona el preu per metre quadrat es va enfilar fins a 2.292 euros, seguida de Tarragona (1.629 euros) i Lleida (1.176 euros).

 

Per municipis, els més cars de Catalunya van ser Sitges, amb 4.890 euros el metre quadrat de mitjana; Sant Cugat del Vallès (4.576 euros) i Barcelona (4.306 euros).

El cas de Barcelona i Madrid, dos pols similars però oposats

A la ciutat de Barcelona, en canvi, el preu de l'habitatge en venda va caure un 0,5%, de manera que va registrar una baixada per segon any consecutiu. El preu mitjà a la capital catalana es va situar en 4.306 euros el metre quadrat.

L'informe destaca les dues evolucions oposades de Barcelona i Madrid. Mentre que Madrid tanca l'any amb un increment anual del 7,5% respecte a l'any anterior, la ciutat de Barcelona ha caigut un 0,5%. Es tracta del segon any consecutiu que la ciutat tanca amb una caiguda de preu, evolució que contrasta amb les variacions interanuals de dos dígits que registraven tant Barcelona com Madrid entre el 2017-2018.

Respecte als preus, la ciutat de Barcelona se situa el desembre de 2022 en 4.306 euros el metre quadrat i en el cas de Madrid el preu mitjà se situa en 4.198 euros el metre quadrat i supera, així la barrera dels 4.000 euros, a diferència de l'any passat que no superava aquesta barrera. De fet, Barcelona es troba actualment un 110% per sobre de la mitjana nacional i en el cas de Madrid està un 105% per damunt.

Quant al preu màxim, Barcelona el va assolir el desembre de 2007, quan va arribar als 5.378 euros i en el cas de Madrid el va fer l'agost de 2007, amb un preu de 4.523 euros. Actualment, el preu de l'habitatge de segona mà té un descens acumulatiu d'un -20% per sota del preu màxim a Barcelona i un -14% a Madrid.

“La diferència de comportament entre totes dues ciutats té la seva explicació en l'evolució del preu al llarg dels anys. En realitzar la comparativa entre dues places amb mercats molt semblants, veiem que Barcelona sempre se sol avançar a la tendència. Potser per ser un mercat amb preu més alt, s'avança d'alguna forma als esdeveniments, que després són pràcticament replicats per la ciutat de Madrid. De fet, això ens fa pensar que Barcelona pot estar estratègicament marcant la tendència d'estabilització del preu que s'aproxima”, comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa.