Puja el preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya

Sitges, Sant Cugat del Vallès i Barcelona són les ciutats més cares de Catalunya

Puja el preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya | Ajuntament de Barcelona Puja el preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya | Ajuntament de Barcelona

El preu de l'habitatge de segona mà a Catalunya ha tancat l’any 2022 amb un increment anual del 3,9%, situant-se en els 2.643 €/m2, segons les dades de l'informe de L'habitatge de segona mà el 2022 elaborat a partir de l'Índex Immobiliari Fotocasa. És el quart increment més alt detectat en els 17 anys que Fotocasa porta elaborant l’anàlisi.

Tal com ha relatat María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, "Les pujades de tipus han impactat directament en el preu de l'habitatge de segona mà. En primer lloc, paralitzant les adquisicions de gairebé el 25% dels compradors, però també han encoratjat els demandants a llançar-se al mercat per aconseguir unes condicions hipotecàries atractives i evitar un enduriment del crèdit encara més gran. L'últim semestre de l'any bona part de la demanda ha ressorgit fortament ocasionant tensió en els preus, és per això que el 2022 tanca amb un increment tan significatiu".

Més info: L'oferta d'habitatge ha caigut un 6% a Barcelona

De fet, tot i l'augment registrat al territori català, diverses comunitats autònomes com Navarra (+16,9%), Balears (+13,8%) o Canàries (+10,9%), han incrementat preus molt per sobre de Catalunya. Només Cantàbria (+0,9%) i Castella i Lleó (+0,1%) s'han mantingut per sota l'1% en un any on a totes les comunitats s'ha encarit l'habitatge.

Pel que fa a preus absoluts, Madrid segueix al capdavant de la llista de les comunitats per cinquè any consecutiu després de destronar el País Basc l'any 2018, que havia estat 13 anys monopolitzant el primer lloc. Així, Madrid, que supera els 3.000 euros/m² des del 2010, se situa amb 3.382 euros/m², seguida de les Balears amb un preu mitjà el desembre de 2022 de 3.290 euros/m², el País Basc amb un preu mitjà de 2.913 euros/m² i Catalunya amb un preu mitjà de 2.643 euros/m², són les quatre comunitats que lideren el rànquing des de 2014.

Fort increment a les comarques gironines

Per demarcacions, totes quatre províncies catalanes han incrementat els preus. Les lidera Girona, amb una pujada del 8%, seguida de Tarragona (+5,7%), Lleida (+1,5%) i Barcelona (+0,6%). Tanmateix, la capital catalana i els municipis de l'entorn encara són els més cars del territori català amb un preu mitjà que se situa en els 2.973 euros/m².

Al rànquing de ciutats amb els preus més elevats, Sitges és la més cara amb 4.890 euros/m², seguida de Sant Cugat del Vallès amb 4.576 euros/m², Barcelona, on tots els districtes de la ciutat comtal superen el preu mitjà de l'habitatge a escala nacional, amb 4.306 euros/m², Montgat amb 3.906 euros/m² i Castelldefels amb 3.815 euros /m². D'altra banda, els municipis amb el preu més econòmic són Ulldecona, on l'habitatge de segona mà costa 675 euros/m2, i Almacelles amb 799 euros/m2.

Més informació
Creix un 2% el preu de l'habitatge a Catalunya
Puja el preu de l'habitatge a Barcelona
Catalunya rebrà 305 MEUR en ajudes per a rehabilitació d'habitatge i lloguer social
Avui et destaquem
El més llegit