El preu mínim d'una defunció a Catalunya supera els 2.000 euros

La capital de demarcació més cara és Lleida, mentre que Barcelona té els serveis funeraris bàsics més econòmics

Imatge del cementiri de Figueres | ACN Imatge del cementiri de Figueres | ACN

La factura d'una defunció a Catalunya no baixa dels 2.000 euros, segons les dades de diverses funeràries. A Barcelona, el servei funerari mínim té un cost de 1.800 euros, amb l'IVA del 21% inclòs, una xifra que no inclou la inhumació en un cementiri municipal. Són dades facilitades per les principals empreses del sector, Mémora i Àltima, que tenen més d'un 85% de la quota de mercat de la capital catalana. Amb la inhumació a un nínxol gestionat per Cementiris de Barcelona, el preu mínim d'una defunció supera els 2.000 euros. Tot i això, Barcelona és la capital de demarcació amb els serveis funeraris bàsics més econòmics. La més cara és Lleida, que supera els 3.000 euros, mentre que a Girona i Tarragona el mínim ofert per les funeràries és d'uns 2.500 euros.

El servei mínim ofert per Àltima a la capital catalana inclou fèretre, la tramitació de la inhumació, el certificat de defunció, el servei de recollida del cadàver, condicionament i enferetrament del difunt, cotxe fúnebre i estada en dipòsit. No inclou vetlla al tanatori ni altres serveis opcionals, com les flors o els recordatoris. El regidor de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha explicat aquest dimecres que els "serveis bàsics" dels serveis funeraris tenen un cost d'uns 2.000 euros. Segons Àltima, només un 10% dels clients contracten el servei bàsic sense sala de vetlla ni cerimònia i, segons Memóra, ho fa prop del 8%.

Més info: Pagui fins la mort

El tipus de servei més contractat amb Àltima, per un 50% dels usuaris, també inclou tanatoestètica, sala de vetlla, corones de flors i ús de l’oratori amb la qual cosa la factura superaria els 3.000 euros, segons les seves tarifes. Dels 4.400 serveis realitzats per la companyia a la ciutat de Barcelona, només un 1% van ser serveis bonificats o gratuïts. Per la seva banda, Memóra assegura que el tipus de servei mitjà més contractat té un cost de 4.250 euros i és pel que opten un 49% dels clients. Un 22% contracta serveis funeraris premium que tenen un cost superior als 7.200 euros. Segons Badia, els barcelonins paguen una mitjana de 6.000 euros pels serveis funeraris però un estudi del 2017 de Global Economics Group, encarregat pel consistori barceloní, situa el preu mitjà en 7.149 euros.

Lleida, la província on la defunció és més cara

A la ciutat de Girona, fa dos anys i mig l'Ajuntament i el Grup Mémora, propietari del tanatori, van pactar uns serveis bàsics per a enterraments que reduïen fins a un 30% el cost mitjà d'un sepeli. El preu és de 1.966,18 euros amb l'IVA inclòs, però falten les despeses d'inhumació, que van en funció de cada municipi. Des de Mémora informen que, a la demarcació, el preu mitjà d'un enterrament se situa en 3.600 euros, sense incloure les taxes de cementiri, que varien en funció de cada municipi.

I si a Girona la factura d’una defunció és elevada, a Lleida ho és encara més. A la capital de província, el preu mitjà d’un enterrament és d'uns 4.000 euros si es fa a través d'una asseguradora i d'entre 5.000 i 6.000 si es en l’àmbit particular. El servei bàsic, que inclou el fèretre, trasllats, cerimònia i tanatori és d'uns 3.300 euros, mentre que si, a més, inclou la incineració i l’urna són uns 3.850 euros.

D’altra banda, a la ciutat de Tarragona, l’empresa mixta de Serveis Funeraris (Serfumt) assegura que el cost mitjà dels serveis funeraris bàsics que ofereixen és d’uns 1.800 euros més IVA del 21%. A aquests gairebé 2.200 euros caldria afegir-hi el cost de la inhumació al cementiri, que puja a 285 euros en un nínxol i a 193 euros en un columbari. A les Terres de l'Ebre, el cost d'un servei funerari bàsic, amb les prestacions mínimes, es pot contractar a partir dels 2.500 euros, aproximadament.

Més informació
Catalunya és la comunitat amb més testaments vitals
Mémora, el negoci que no mor
Avui et destaquem
El més llegit