Les previsions de creixement catalanes s'ensorren per sota del 5%

Les estimacions del Govern per al PIB el 2022 cauen en un punt i mig per la guerra a Ucraïna i l'espiral d'inflació

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN

El departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha reduït en un punt i mig la previsió del PIB català per al 2022. L'efecte de la guerra a Ucraïna i la inflació i la crisi de subministraments fa que l'economia catalana acceleri només un 4,9% en comparació amb els sis punts i mig projectats fins ara a les estimacions del departament, que no preveu recuperar els nivells d'activitat prepandèmia fins a l'any 2023.

A preus corrents, el PIB català arribarà enguany fins als 266.838 milions d'euros, uns 23.000 MEUR més que el 2021, mentre que la creació d'ocupació s'accelerarà en unes 85.000 contractacions noves. L'atur, segons les estimacions de la conselleria dirigida per Jaume Giró, baixarà durant l'exercici al 10,4%.

La davallada de les estimacions de creixement catalanes va en línia amb la caiguda de les expectatives econòmiques a tot el continent. L'Estat espanyol, de fet, ha reduït les seves previsions de creixement del 7% fins al 4,3% per al present exercici. La incertesa geopolítica i l'espiral d'augment de preus són els principals factors per aquesta caiguda de capacitat econòmica.

Tot i la reducció en les estimacions, el departament detecta també elements que afavoriran el creixement català. L'arribada i desplegament dels fons Next Generation EU o la recuperació del turisme a ritmes anteriors a la pandèmia, així com les mesures de contracció de preus de l'energia, contribuiran a recuperar el ritme econòmic al país.

Per factors concrets, la demanda mostrarà creixements significatius, amb una alça interna del 3,1% i exterior de l'1,7%. Quant al consum de les llars, pot augmentar prop d'un 4%, mentre que la formació bruta de capital registrarà un creixement proper al 5%, segons la conselleria. Les exportacions creixerien a un ritme superior a l'11%, especialment gràcies al turisme estranger, mentre que les importacions ho farien al 8,8%.

Més informació
El creixement del PIB espanyol se situa en un 0,3%
CaixaBank guanya 707 MEUR un any després de la fusió
Avui et destaquem
El més llegit