Principals reaccions dels agents econòmics a la convocatòria d'eleccions

Els sindicats i les patronals catalanes lamenten el 'no' als pressupostos i la pèrdua de les inversions previstes

Pere Aragonès compareix al Palau de la Generalitat per anunciar eleccions | ACN Pere Aragonès compareix al Palau de la Generalitat per anunciar eleccions | ACN

Catalunya tornarà a anar a les urnes el 12 de maig de 2024. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat comicis anticipats després que el Parlament hagi tombat els pressupostos. Les reaccions dels agents econòmics no s'han fet esperar i qualifiquen de "molt negativament" el 'no' als pressupostos i demanen un Govern "fort". A continuació, una recopilació dels sindicats, les patronals i els economistes.

La valoració negativa dels sindicats

Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco | ACN
Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco | ACN

Els sindicats han estat els primers a reaccionar a la convocatòria d'eleccions. CCOO valora "molt negativament" el 'no' als pressupostos que aboca la ciutadania a una "borratxera electoral". Pel secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pachecho, dificultarà assolir reptes com la plena ocupació, la transformació del model productiu o el reforç de l'estat del benestar. "L'esquerra no està fent cas dels riscos que tenim a l'hora de pensar que les polítiques reaccionàries, populistes i d'ultradreta estan tocant a les portes de les institucions", ha dit. En un comunicat, el sindicat ha reclamat sortir de la situació de "paràlisi i bloqueig institucional" i ha reclamat a les forces d'esquerra que "prengui definitivament el rumb per construir un nou contracte social per aquest segle XXI amb drets laborals, socials i climàtics".

Més info: Hard Rock, el pedrot a la sabata

UGT ha qualificat el 'no' als pressupostos que ha conduït a la convocatòria d'eleccions anticipades el 12 de maig com una "irresponsabilitat política i una molt mala notícia". El sindicat ha lamentat especialment que la negativa als comptes per part d'En Comú Podem s'hagi justificat per no donar suport al projecte de macrocasino del Hard Rock, "una qüestió que no estava als pressupostos" quan en la resta de matèries hi havia acord. "Els polítics no han estat a l'altura de la situació", ha assegurat el secretari general de l'organització a Catalunya, Camil Ros. Ros ha lamentat que els avenços socials i la recuperació de retallades com l'increment de l'indicador de renda de suficiència (IRSC) no es puguin materialitzar. El secretari general d'UGT considera que aquest moviment polític pot provocar "inestabilitat" al Congrés dels Diputats.  

La patronal demana un Govern fort

Antoni Cañete, president de Pimec | Marc Llibre
Antoni Cañete, president de Pimec | Marc Llibre

Pimec lamenta que el Govern i els diferents partits no hagin arribat a un acord pels pressupostos i demana la configuració "com més aviat millor" d'un executiu "fort" que pugui afrontar "els canvis i necessitats que té el país". En declaracions des de Brussel·les, el president de la patronal, Antoni Cañete, ha parlat de "culpa repartida" entre les diferents formacions i ha reconegut que la no aprovació dels pressupostos afectarà de forma negativa la capacitat d'inversió del país. En aquest sentit, la patronal xifra en 2.443 milions d'euros l'import que les empreses perdran en inversió per "poder avançar en projectes estratègics" i donar resposta "als reptes econòmics o socials".

Durant l'atenció, Cañete ha recordat que la no aprovació dels comptes significa que el creixement de la despesa serà "vegetatiu", ja que es treballarà amb una pròrroga dels pressupostos anteriors. "Una empresa sense pressupostos no funciona, i un país, sigui a escala estatal, europeu o autonòmic, necessita tenir pressupostos", ha reivindicat.

En el mateix sentit, ha lamentat que finalment no s'apliquin els diversos compromisos assolits entre empresaris, sindicats i el mateix Govern. "Els agents socials vam fer un esforç [...] i ara lamentem no tenir pressupostos", ha expressat.
 

El Col·legi d’Economistes de Catalunya considera que els pressupostos "anaven en la bona direcció"

Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi d'Economistes | Maria Asmarat - ACN
Carlos Puig de Travy, degà del Col·legi d'Economistes | ACN

El Col·legi d’Economistes de Catalunya reclamava aquesta setmana l’aprovació urgent dels pressupostos per a evitar perjudicar a la societat catalana. L'entitat considerava que els pressupostos presentats per la Conselleria d’Economia i Hisenda "anaven en la bona direcció" per a crear un nou marc de  transformació i competitivitat econòmic, social i mediambiental, reforçant l’estat del benestar.  Els economistes creien que no es podia demorar més la seva aprovació i apel·laven al compromís del Govern i dels grups parlamentaris amb els ciutadans i ciutadanes de Catalunya. "No aprovar els pressupostos posa en perill l’execució de programes nous, qüestió que preocupa profundament el Col·legi d’Economistes de Catalunya", afirmaven.

Més informació
Els perills de l’ambició legislativa
Mas Guix afirma que els pressupostos per al 2024 preveuen un creixement de la despesa del 6%
Natàlia Mas acusa el sistema de finançament autonòmic de limitar els pressupostos de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit