• Economia
  • El procés de concentració bancària redueix les oficines d'atenció al públic un 68%

El procés de concentració bancària redueix les oficines d'atenció al públic un 68%

Catalunya ha passat de 8.148 oficines l’any 2008 a 2.570 el 2021

Oficina de CaixaBank | ACN
Oficina de CaixaBank | ACN
Redacció VIA Empresa
Barcelona
07 de Març de 2022

Des de la crisi financera de l’any 2008, el sector bancari ha patit una important transformació i reestructuració, que s’ha traduït en una reducció continuada del nombre d’entitats financeres que presten serveis bancaris i el consegüent augment del grau de concentració. Segons un estudi d'Acco, l'Autoritat Catalana de la Competència, Catalunya ha passat de tenir 8.148 oficines bancàries l’any 2008, a tenir-ne 2.570 l’any 2021 i més del 88% de la quota de mercat, en termes d’oficines bancàries, es troba concentrada en les cinc primeres entitats bancàries. La concentració en termes de crèdit total concedit presenta una situació similar.

 

La recent absorció de Bankia per part de Caixabank ha incrementat encara més el grau de concentració del sector bancari i ha situat Catalunya en un nivell de concentració elevat. De fet, les principals entitats bancàries de Catalunya (Caixabank, BBVA, Santander i Banc Sabadell) actualment abasten al voltant del 90% del total de la quota de mercat en termes d’oficines bancàries a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona. A la província de Lleida, Ibercaja també és una de les entitats amb més pes. I en particular, Caixabank gaudeix d’un 42% de quota de mercat en termes d’oficines bancàries a Girona, un 39% a Lleida, un 39% a Tarragona i un 35% a Barcelona.

Segons Acco, aquesta evolució ha implicat afectacions no només des del punt de vista de la competència sinó també directament sobre el benestar dels consumidors. Per exemple, el continuat tancament d’oficines bancàries ha suposat un deteriorament de la qualitat dels serveis bancaris, especialment per a determinats segments de la població com la gent gran. Actualment, a Catalunya hi ha 494 municipis amb una població de 291.000 persones aproximadament que no compten amb cap oficina bancària. En la mateixa línia, també hi ha 160 municipis amb una població de 316.000 persones que únicament tenen una oficina bancària. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat ha anunciat una proposició de llei per a garantir la presència de caixers automàtics a tots els municipis per tal d'evitar l'exclusió financera.

 

Davant d'aquesta situació, el sector bancari tradicional ha començat a establir aliances amb operadors d’altres mercats que gaudeixen d’establiments físics arreu del territori. Així, cada vegada són més habituals els acords de col·laboració entre les principals entitats de crèdit amb Correos, establiments d’estancs i de loteries, o supermercats i benzineres, perquè els consumidors puguin retirar o ingressar diners en efectiu. Des del punt de vista de la competència, Acco recomana que les aliances o col·laboracions d’aquest tipus "no es realitzessin en exclusivitat o que, com a mínim, es duguessin a terme de la forma més procompetitiva possible".