Els productes infantils superen els 4.400 milions de facturació a Catalunya

Segons dades del Govern, hi ha 488 empreses que es dediquen a aquest àmbit amb una facturació equivalent a l’1,7% del PIB

Magatzem de joguines infantils | iStock Magatzem de joguines infantils | iStock

El sector dels productes infantils a Catalunya concentra 488 empreses que generen un volum de negoci de 4.424 milions d’euros anuals, que equivaldria a l’1,7% del PIB. Són dades de l’actualització de l’estudi sectorial, que ha elaborat el Govern per mitjà d'Acció. L'informe recull tota la informació de productes i serveis dirigits al segment poblacional de menys de 18 anys i inclou també el familiar.

El document xifra en 21.638 treballadors totals en un mercat en què el 91% de companyies són pimes i tres de cada quatre tenen més de 10 anys de vida. A més, l’estudi mostra que del total d’empreses analitzades, la meitat (50%) treballen en el segment de l’oci, l’entreteniment i la cultura. Aquestes generen un 28% de la facturació total del sector i concentren també el 29% dels assalariats. Les dades contrasten, per exemple, amb les del sector de productes d'alimentació destinats a menors d'edat. Només representen el 4% de volum d'empreses d'aquest àmbit, però facturen un 36% del total, és a dir, vuit punts més que el segment prèviament mencionat. Una dinàmica que és molt diferent també al del camp de l'educació, que recull el 12% de la facturació total concentrant el 22% de les empreses i el 24% dels treballadors.

El 91% de les empreses del sector de productes infantils són pimes, i tres de cada quatre tenen més de 10 anys de vida

Per altra banda, el 6% de les companyies es dediquen al segment de la salut, higiene i cosmètica, concentrant l’11% dels empleats i un 14% del volum de negoci. Per la seva part, el 10% de les empreses treballa l’àmbit de l’estil de vida, que inclouria les empreses de moda i l’hàbitat que elaboren productes per aquest segment.

"Estem en un moment on hem d'afrontar molts reptes i transformacions a la societat, i en l'àmbit de la infantesa aquests es multipliquen", ha assegurat Joan Romero, director executiu d'Acció, l'agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Per això, des d'aquesta entitat, juntament amb el programa Catalunya Clústers, han posat "totes les eines a disposició per a les iniciatives globals del sector, però també d'empreses a títol individual, amb l'objectiu d'oferir solucions per tirar tots els negocis endavant".

Nova realitat del sector

Un dels punts més destacats de l'informe és la reducció del pes demogràfic de la població infantil. Segons l'estudi, la ràtio de menors de 15 anys a escala global ja és inferior al 25%, situant-se al 16% en territori europeu. Aquest és un dels motius pels quals les empreses de productes infantils cada cop més intenten adaptar els seus models de negoci cap al segment dels adolescents i al familiar, orientat a pares i mares. De fet, segons l’estudi, un 23% de progenitors compren llibres que aconsellen com educar i acompanyar, i un 31% utilitzen aplicacions de mòbil per fer seguiment de la criança. En aquest sentit, les dades de l’estudi mostren que més del 60% dels pares i mares estan disposats a perdre condicions econòmiques a canvi de passar un major temps de qualitat a casa. Per això, la tendència a crear jocs de taula o experiències basades en la unitat i cooperació familiar guanyen terreny dins el sector.

El mateix succeeix a altres sectors com el de les joguines. El total de compradors d'aquests productes per sobre dels 18 anys ja representa el 25% del total. Sovint són productes com jocs de cartes o de taula, o bé joguines que fa anys que estan al mercat i que s’inspiren en sèries de televisió, però, en qualsevol cas, és un gruix a tenir en compte.

Més informació
7 de cada 10 famílies catalanes compraran joguines al supermercat per Nadal
Catalunya lidera les exportacions de joguines a l'Estat
La Generalitat retira 157.000 joguines insegures des de l'any 2021
Avui et destaquem
El més llegit