• Economia
  • Quan les màquines Singer baixaven del cel

Quan les màquines Singer baixaven del cel

Una exposició de cartells publicitaris rememora les relacions comercials entre l'Estat espanyol i els Estats Units, unes relacions que representen una facturació de més de 22.000 milions per any

L'exposició rememora les relacions comercials entre els Estats Units i Espanya que va del 1890 al 1961
L'exposició rememora les relacions comercials entre els Estats Units i Espanya que va del 1890 al 1961
Judith Vives
Corresponsal
20 de Gener de 2016
Act. 21 de Gener de 2016
Una màquina de cosir Singer que baixa del cel, el sabó Palmolive que fa possible ser més bella o un matalàs de molles per descansar i dormir com els cowboys americans. Durant mig segle, els productes dels Estats Units van ser, a Catalunya i l'Estat espanyol, sinònim de qualitat, tecnologia i modernitat: eren les coses que s'havien de tenir. Ara, una exposició de cartells publicitaris rememora la història d'unes relacions comercials que han fet que marques com Coca-Cola, Ford, Gillette, Firestone o Maizena entrin a formar part del nostre imaginari col·lectiu. La mostra, organitzada pel Consolat dels Estats Units a Barcelona, recull una cinquantena de cartells de la col·lecció particular de Carlos Velasco i es pot visitar al Centre Cívic Urgell de Barcelona fins al 8 de febrer.

"El consolat de Barcelona es va fundar fa 218 anys amb l'objectiu de promoure el comerçentre la jove democràcia nord-americana i la pròspera regió industrial de Catalunya", explica el cònsol general dels EUA a Barcelona, MarcosMandojana, que destaca també la manera com el comerç i la influència de productes i marques en la vida quotidiana dels ciutadans han marcat indubtablement les relacions entre els Estats Units i Espanya al llarg de molts anys.


El cònsol general dels EUA a Barcelona, Marcos Mandojana i el comissari de l'exposició, Carlos Velasco.

22.000 euros de facturació a l'any
"Aquesta exposició ens porta records de les relacions comercials que tenim amb Espanya, i que avui representen una facturació de més de 22.000 milions per any", continua el cònsol. Mandojana confia en què aquesta xifra augmenti pròximament gràcies al nou Tractat de comerç que els Estats Units estan negociant amb la Unió Europea i que, entre altres mesures, ha de permetre reduir encara més els aranzels entre els Estats Units i Europa, estandarditzar reglaments, fixar criteris per resoldre possibles disputes a baix cost i millorar en aspectes laborals i mediambientals. "El que volem és disposar d'un marc perquè petits i grans empresaris no tinguin tantes barreres per fer negoci i es puguin agilitzar els intercanvis", resumeix.

Actualment, Espanya és el novè país en volum d'inversions als Estats Units, amb 12.000 milions de dòlars anuals, mentre que els EUA són el tercer inversor a l'Estat amb una aportació de 10.000 milions de dòlars per any. "Avui Catalunya i Espanya es pot permetre tenir uns sectors competitius en enginyeria, en consultoria, en transports i en termes financers i fem inversions molt potents als EUA. Fa cinquanta anys no teníem res", assenyala el comissari de l'exposició, el col·leccionista i professor d'economia, Carlos Velasco.

Així es reflecteix en el conjunt de cartells que es poden veure a l'exposició, i que van des dels anys 10 fins a la dècada dels seixanta del segle passat, incloent-hi els anys de la Guerra Civil. La majoria d'anuncis són deproductes americans que es venien a l'Estat espanyol: Coca-Cola, Vicks Vaporup, neumàtics Firestone, maquinària de la Ford o de General Electric, les màquines de cosir Singer, les fulles d'afaitar Gillette o, fins i tot, les pel·lícules de Hollywood.

En sentit contrari, Espanya poca cosa tenia per exportar, més enllà de la producció agrícola. Les panses malaguenyes, el raïm d'Almeria o les taronges de València eren els productes autòctons estel·lars.

Avui, les tornes han canviat: "Hem aconseguit mantenir unes relacions econòmiques molt més equilibrades", assenyala Velasco. La indústria farmacèutica, la tecnològica i fins i tot l'armamentística tenen un pes específic dins aquestes relacions comercials amb els Estats Units.