Quants diners es queda Hisenda dels premis de la Loteria de Nadal?

Els guanyadors de premis menors de 40.000 euros no hauran de pagar cap impost i els que ho superin hauran d'abonar el 20% de la quantitat restant

 Diverses persones fent cua a l'administració de loteries Doña Manolita, l'administració que més factura en vendes de bitllets de loteria de tot l'Estat | Europa Press Diverses persones fent cua a l'administració de loteries Doña Manolita, l'administració que més factura en vendes de bitllets de loteria de tot l'Estat | Europa Press

El Sorteig Extraordinari de Nadal se celebra a Espanya cada 22 de desembre al saló de sorteigs de Loterías y Apuestas del Estado, a Madrid. El premi màxim rep el nom de la Grossa, que té un valor de quatre milions d'euros el bitllet, és a dir, 400.000 euros per dècim. Però, quant es queda Hisenda d'aquesta quantitat?

La normativa estableix que tots els guanyadors d'un premi menor a 40.000 euros no hauran de pagar impostos a Hisenda. És més, per cada dècim premiat de la Grossa de Nadal amb 400.000 euros, queden exempts d'impostos els primers 40.000 euros. Dels 360.000 euros restants, cal tributar a Hisenda el 20%, "pel que 72.000 euros seran per a l'agència tributària i 328.000 per a l'afortunat guanyador", detalla en un comunicat la fintech TaxDown.

La mateixa fórmula es repeteix amb els premis restants. Del segon, dotat amb 125.000, es pagarien impostos sobre 85.000 euros, ja que 40.000 estaries exempts. I, per tant, Hisenda es quedaria amb 17.000 euros del total i el guanyador en rebria 108.000 euros. Els guanyadors del tercer premi, de 50.000 euros, pagarien, per tant, el 20% de 10.000 euros, és a dir, 2.000 euros. I la resta de premis, com són menors de 40.000 euros, quedarien exempts de cap retenció per part d'Hisenda.

“Els premis de la Loteria de Nadal no tenen repercussió en la base imposable de l'IRPF. No obstant això, sí que han de declarar-se els possibles rendiments que aquests diners aconseguits els pugui generar als guanyadors, com per exemple els interessos bancaris”, ha afirmat Enrique García, CEO de TaxDown.

I en el cas de compartir el dècim amb un amic o familiar?

En el cas dels premis compartits, els 40.000 euros exempts s'haurien de repartir entre tots els beneficiaris en proporció amb el seu percentatge de participació. A més, qui procedeixi al repartiment del premi que figuri com a beneficiari únic (o com a gestor de cobrament) per haver-ho manifestat així en el moment del cobrament del premi, haurà d'estar en condicions d'acreditar davant l'Administració Tributària que el premi ha estat repartit als titulars de participacions, sent per tant necessària la identificació de cada guanyador així com del seu percentatge de participació.

Més informació
Campions en impostos i dèficit fiscal: la denúncia de Cecot a la Nit de l'Empresari
Cosmètica fiscal
València aplicarà una rebaixa fiscal a les rendes de menys de 60.000 euros
Avui et destaquem
El més llegit