La química tarragonina aposta per la innovació

La indústria dels químics és el tercer sector de l'economia catalana catalana, per darrere de l'agroalimentari o l'automobilístic

Planta química de Tarragona iStock Planta química de Tarragona iStock

A ningú li passa per alt que la indústria química tarragonina està passant per un moment difícil. L'explosió d'un tanc d'òxid d'etilè a l'empresa Iqoxe el passat 14 de gener va provocar un corrent d'indignació veïnal en molts pobles del Camp de Tarragona, i va acabar desembocant en una jornada de vaga el 19 de febrer, la primera de la història en el sector. En aquest context, no és estrany que la Jornada d'Innovació Tecnològica en la química, organitzada per CTecno i el Clúster Digital a Tarragona, amb el suport d’Acció i l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), serveixi tant per parlar d'innovació tecnològica com per reivindicar la importància que té aquesta indústria al territori.

Figueras: "Un moment difícil de convivència amb la química"

La jornada comença amb la presentació de Joan Ramon Barrera, president de CTecno, que recorda l'abast que té la indústria química a Catalunya, amb gairebé 800 empreses i 35.000 llocs de treball directes i indirectes. Maria José Figueras, rectora de la Universitat Rovira i Virgili, defineix l'actualitat com "un moment difícil de convivència amb la química", però trenca una llança a favor del sector i destaca el lligam estret que té la indústria química amb la universitat.

Rubén Folgado, president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), agraeix les paraules de suport cap a la indústria química en moments difícils, i reivindica que la innovació és "totalment inherent a aquesta indústria", sempre a la recerca de nous materials i nous processos i, alhora, de més seguretat. "Les innovacions tecnològiques ens permeten ser cada vegada més productius, més eficients, més sostenibles i una indústria més segura: la principal prioritat i un objectiu irrenunciable en el nostre sector", assegura. 

Cambra de Tarragona

Jornada d'Innovació Tecnològica en la química | Cedida 

Matilde Villarroya, directora general d'Indústria, recorda que Tarragona és el clúster químic de referència del sud d'Europa, i que la química és el tercer sector de la indústria catalana per darrere de l'agroalimentari o l'automobilístic. Villarroya parla per primer cop de la Indústria 4.0, un concepte que es repeteix tota la jornada, i assegura que "qui no faci la transició tecnològica ho té molt difícil per ser competitiu d'aquí a uns anys".

Pioners en innovació

La conferència principal de la jornada va a càrrec de Pilar Navarro, directora d'Expoquimia: la cita de referència del sector químic que aquest any se celebra del 2 al 5 de juny a Fira de Barcelona. Navarro reivindica que la indústria química és pionera en innovació i en I+D. "És un dels pocs sectors que inverteix constantment en innovació", afirma.

Navarro: "És un dels pocs sectors que inverteix constantment en innovació"

La directora d'Expoquimia parla també de les megatendències del sector, com la sostenibilitat, l'economia circular, la innovació, la globalització o la digitalització. En aquest àmbit, explica que la indústria química té el repte de digitalitzar-se, però alhora està "molt més avançada" que altres sectors.

Perdre la por a la digitalització

Per aprofundir en l'impacte de la digitalització, s'organitza la taula rodona La digitalització en el sector químic. Amb la moderació de Jordi Cartanyà, coordinador innovació URV-DEMOLA, la taula agrupa responsables de la indústria, com Manuel Tierno, cap del departament d'I+D de plàstics d'Ercros o Ignacio Jove, GDA/DG, Head of Digitalization Iberia de BASF, però també experts del món tecnològic, com Gabriel Domènech, Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud, Joan Mas, director de l'Àrea de Tecnologies Digitals d'EURECAT, i Rosa Paradell, Innovation Business Development Director d'i2cat.

La por a la digitalització o la resistència al canvi són un dels temes centrals de la taula. "Pots implantar tecnologia però no canviaràs res si no canvia la manera de fer de les persones", assegura Gabriel Domènech. Un punt de vista en el qual coincideixen la resta de convidats. "És un repte no tant de tecnologia sinó de transformació interna", assegura Rosa Paradell. La millor manera de vèncer la resistència: la rendibilitat.

"La transformació digital pot ajudar a reduir els costos de les empreses químiques entre un 10% i un 20%", segons Tierno

Segons Manuel Tierno, la transformació digital pot ajudar a reduir els costos de les empreses químiques entre un 10% i un 20%. Ara bé, la digitalització ha de basar-se en un road map que marqui quins han de ser els àmbits prioritaris: "No s'ha de digitalitzar per digitalitzar. S'ha de saber on anar i arribar-hi pas a pas", afirma Ignacio Jove. De fet, tot i que la química és una de les indústries pioneres en innovació digital i està a punt de superar l'automobilística, la meitat de les empreses d'aquest sector al món encara no tenen definida una estratègia de digitalització.

Indústria 4.0, connectivitat, intel·ligència artificial, ciberseguretat, automatització, robòtica o dades: tots aquests conceptes i molts més es van posar també sobre la taula, i es va destacar la necessitat de "transformar digitalment" els joves que estan estudiant, i que seran futurs treballadors de les empreses químiques.

La jornada acaba amb el workshop Models de transferència de tecnologia en el sector químic. Sandra Colom, gestora d’Estratègia i Programes d’R+D i Innovació d’ACCIÓ, Lourdes Jané, Directora del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la URV i Inés Fernández, Delegada del Rector per a Transferència de Coneixement de la UB, parlen sobre transferència tecnològica i recerca en el sector químic.

Més informació
Cruset: "Al Port de Tarragona no hi trobaràs mai el clàssic retrat de l'administració pública"
Sis càmpings de Tarragona, els millors de tot Europa
Química és sinònim de Tarragona
Avui et destaquem
El més llegit