El Racc avalua l'impacte mediambiental de tot el cicle de vida dels vehicles

La mida, el pes i la potència dels vehicles, així com l’estil de conducció i les diferents opcions de motorització tenen un impacte important en les emissions contaminants dels automòbils

Josep Mateu, president del Racc | Europa Press Josep Mateu, president del Racc | Europa Press

El Racc ha presentat la nova metodologia de Green NCAP, el programa europeu d'avaluació de vehicles que en mesura l’impacte mediambiental amb l'objectiu de promoure l'ús i la fabricació de cotxes més nets. El nou mètode d’anàlisi de Green NCAP, anomenat Life Cycle Assessment (LCA), mesura l’impacte real que té cada vehicle sobre el medi ambient al llarg de tot el seu cicle de vida complet, des de l’extracció de les primeres matèries per fabricar els components fins al final de la seva vida útil i el seu reciclatge.

Fins ara, els tests Green NCAP es basaven en l’avaluació de l’eficiència energètica i les emissions dels automòbils en condicions reals de circulació i puntuava els vehicles en una escala de zero a cinc estrelles. La nova metodologia que es presenta ara no substitueix el sistema d’avaluació que es feia servir anteriorment, sinó que el complementa per oferir una valoració més completa de l’impacte ambiental dels vehicles. La nova metodologia s’ha aplicat ara als 61 cotxes que han passat pel programa el 2020 i el 2021, de manera que s’ha avaluat el cicle de vida complet de diferents tipologies de vehicles, tant de motors de combustió interna com de propulsions híbrides i elèctriques.

L’estudi conclou que els cotxes que menys contaminen són els elèctrics lleugers, com el FIAT 500, el Renault ZOE R110, el Hyundai Kona i el Volkswagen ID.3. Finalment, la nova metodologia determina que la mida, el pes i la potència dels vehicles, així com l’estil de conducció i les diferents opcions de motorització tenen un impacte important en les emissions contaminants dels automòbils.

Green NCAP és una iniciativa internacional impulsada per administracions públiques, universitats i clubs de mobilitat. Entre els seus participants es troben el Racc, com a membre de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), i una vintena d’organitzacions i laboratoris independents de vuit països europeus. Green NCAP està emparat pel Programa Europeu d’Avaluació d’Automòbils Nous (Euro NCAP, per les seves sigles en anglès) que gaudeix d’un elevat prestigi i reconeixement mundial ja que avalua la seguretat dels vehicles des de fa més de 20 anys.

Més informació
El Mobility Institute del RACC s'adhereix al Global Mobility Call
El RACC impulsa BE65, un plataforma social i de serveis per a la comunitat sènior
El RACC demana a Barcelona rebaixar el pla de radars
Avui et destaquem
El més llegit