El raïm millor valorat per a Cap d’Any

Dos de cada tres fruits consumits aquesta nit són de la varietat Aledo, autòctona de la comarca alacantina del Vinalopó i amb un sistema de cultiu diferent

Una bona part del paisatge agrari alacantí està dominat per vinyes Una bona part del paisatge agrari alacantí està dominat per vinyes

Arriba la nit de Cap d’Any i, amb ella, un acte que ja és tradicional i que ajuda molt al camp alacantí: les 12 campanades i empassar-se (i no morir en l’intent) els seus 12 corresponents raïms. El de taula més apreciat de l’Estat espanyol és el del Vinalopó, un producte de temporada que es comercialitza exclusivament entre els mesos de setembre i gener.

Una bona part del paisatge agrari alacantí està dominat per vinyes. A les comarques del nord, destinades a la mistela; a les centrals, per al saborós raïm de taula. Si un passeja pels seus camps, li cridarà l’atenció el fet que dels ceps pengen saquets blancs. Heus ací el secret del cultiu, la característica pròpia del raïm d’aquestes terres. Es tracta d’una bosseta que es col·loca durant almenys 60 dies per a protegir els productes de les inclemències meteorològiques; d’aquesta manera, fa que desenvolupen una pell molt més fina perquè no necessita defensar-se d’agressions externes com la pluja, el sol o el vent. També aïlla la fruita dels productes fitosanitaris i propicia la uniformitat de color i mida en els grans.

Dues de cada tres raïms consumits en Cap d’Any estan protegits pel segell de qualitat

Segons dades del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida (CRDOP) Raïm de Taula Embutxacat Vinalopó, dues de cada tres raïms consumits en Cap d’Any estan protegits pel segell de qualitat. Empara set varietats: Aledo, Ideal, Dominga, Doña María, Rossetti, Victoria i Red Globe (de pell negra).

A més de la qualitat, la DO ajuda al desenvolupament econòmic i territorial de la comarca. El cultiu dóna feina a més de 13.000 persones durant la campanya en els termes municipals d’Agost, Montfort, Asp, Novelda, El Fondó de les Neus, El Fondó dels Frares i La Romana.

Itàlia, principal competidor

En aquest període festiu es consumeix sobretot la varietat més tardana, l’Aledo, que és autòctona i es ven des de novembre fins a mitjans de gener i que representa el 48% del total de la producció anual inscrita al cens d’agricultors amb DO. En total, en 2018 s’han cultivat 2.200 hectàrees de vinyes amb una producció de 58 milions de quilos que ha mantingut un preu estable els últims anys entre els 0,50 i 0,80 euros el quilo, segons la varietat i l’oferta. El valor del raïm del Vinalopó traspassa fronteres: s’exporta al voltant del 40% de la producció, principalment a la UE i també a països com el Canadà o Sud-àfrica.

 Un 40% de la producció del raïm del Vinalopó s’exporta, principalment a la UE

Sobre la competència, el president de la DO del Raïm de Taula del Vinalopó, José Bernabéu, explica que ve d’Itàlia per la gran quantitat de producció que té en les mateixes dates de raïm de taula, especialment la moscatell i la Red Globe. “Ells no la cultiven amb el sistema d’embutxacat i això abarateix el preu”, afegeix. Precisament per això, però, el gra italià també té una textura i sabor diferent.

Camps de raïm

Un raïm amb altes propietats anticanceroses

Un estudi de l’investigador Angel González i la doctora Karla Slowing, depenent de la Universidad Complutense de Madrid, desvela que el raïm embutxacat alacantí és més baix en sucres que altres varietats i que té un alt contingut en vitamines, hidrats de carboni i fibra.

Com tots els raïms posseeix, a més, un alt poder antioxidant, present principalment en la seua pell i llavors, on habiten 20 antioxidants diferents. Entre tots ells destaca el resveratrol per les seues propietats anticanceroses i preventives de malalties cardiovasculars. Segons l’estudi, la fruita del Vinalopó presenta un nivell més alt d’aquest component que depén de la climatologia, la terra i l’època de recol·lecció.

Més informació
La gran festa de Cap d'Any
Cava amb accent català
El torró català que fa Nadal
Neules, el dolç que fa Nadal
Avui et destaquem
El més llegit