La manca de compromís amb el registre d'hores revoluciona el Ministeri de Treball

Mentrestant, la Unió Europea recorda que són els estats els que tenen l'obligació de fer complir a les empreses amb allò que estableix la llei

Pimec crea una eina gratuïta per ajudar les empreses | iStock Pimec crea una eina gratuïta per ajudar les empreses | iStock

"Ningú s'ha pres seriosament" el registre de jornada. Amb aquestes paraules, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, ha advertit les empreses que enviarà la Inspecció de Treball perquè comprovi si estan complint amb la llei, que estableix que des del diumenge 12 de maig estan obligades a registrar diàriament la jornada dels seus treballadors arran del reial decret llei aprovat pel Govern espanyol.

Més info: Fitxar i conciliar: la quadratura del cercle?

Valerio ha recordat durant un esmorzar d'Europa Press que les companyies han tingut dos mesos de marge per aplicar el registre i ha subratllat que si el seu Executiu no va establir un registre concret va ser precisament perquè considera que les empreses haguessin dit que "és massa inflexible". Tot i així, i malgrat algunes patronals o entitats com Pimec han aportat eines per portar-ho a terme, moltes encara no han aplicat la nova normativa.

"Hi ha hagut dos mesos per complir-ho", insisteix, però calma els ànims assegurant que si la Inspecció de Treball va a una empresa que encara no ho aplica, però veu que sí que està gestionant els tràmits, no serà sancionada, de moment. Ara bé, mentre Valerio es queixava de la manca de compliment del registre, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) adverteix als estats que tenen l'obligació de garantir-ho.

En mans dels estats

Davant d'aquests drets i les normes actuals, els magistrats de Luxemburg consideren que sense un sistema que permeti computar la jornada no és possible determinar de forma objectiva el nombre d'hores efectives ni la seva distribució o si se n'han fet d'extraordinàries. Per tot plegat, el TJUE afirma que els estats han de vetllar perquè els treballadors es beneficiïn dels seus drets i imposar als empresaris l'obligació d'implantar un sistema de còmput.

Més info: Reducció i ordenació de l'actual temps de treball: què és el registre de jornada?

Mentrestant, la CEOE s'ha mostrat sorpresa amb la reacció de la ministra i, per això, la directora de Relacions Laborals de la patronal espanyola, Rosa Santos, li ha assegurat que les empreses sí que estan complint amb el registre, al mateix temps que ha lamentat que "la ministra sap que tot el seu equip ha estat treballant amb nosaltres aquests dos mesos, que hi ha hagut moltes empreses que s'han dirigit a nosaltres per resoldre dubtes".

Mentrestant, Pimec ha volgut posar les coses fàcils a les empreses creant una eina online gratuïta per facilitar a les micro, petites i mitjanes empreses i als professionals autònoms l’aplicació d’aquesta mesura que obliga els negocis a tenir un registre de l’hora d’entrada i de sortida de tots els seus empleats. Amb aquesta solució, la patronal catalana vol donar resposta a les múltiples peticions que s'han fet des de la publicació de la nova llei.

Més informació
Les empreses ja estan obligades a registrar la jornada dels treballadors
Foment demana una moratòria en la implantació del registre d'hores
Avui et destaquem
El més llegit