Fusta, BIM i fàbriques: el canvi productiu de la construcció

La quarta edició del Rebuild se centra en els tres principals reptes del sector: digitalització, sostenibilitat i industrialització

El sector de la construcció encara un canvi productiu basat en la fusta com a principal material sostenible | iStock El sector de la construcció encara un canvi productiu basat en la fusta com a principal material sostenible | iStock

Fusta, BIM i fàbriques. Són els tres reptes als quals s'enfronta el sector de la construcció i que, per tant, centraran els tres dies de debats i conferències del Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, que se celebra en el marc del Rebuild. La fusta és el material que permetrà una edificació més sostenible; el BIM (building information modeling) és la metodologia de treball que portarà el sector a la digitalització; i les fàbriques són el lloc on es gesta la industrialització del sector. Tot això es podrà veure amb més de 280 expositors, 500 ponents i més de 8.000 assistents entre el 21 i el 23 de setembre a Ifema, Madrid. Després d'una edició marcada per la covid-19 a Barcelona el 2020 -les dues ciutats es van alternant cada any per ser seu de la fira-, la directora de l'esdeveniment, Gemma Traveria, considera que les xifres que preveuen per a enguany són "boníssimes".  

Tant la fira com el congrés se centraran en els tres pilars ja esmentats, que han de portar el sector de la construcció cap a un "canvi de model productiu". Segons Traveria, el darrer any les empreses que en formen part "ja s'han posat les piles, però els fons Next Generation els acabaran de donar una empenta". De fet, hi ha algunes companyies que ja han iniciat el camí cap a la digitalització, la sostenibilitat o la indutrialització -o cap a totes tres-. Per a Ignasi Pérez Arnal, director del Congrés d'Arquitectura Avançada, és el moment idoni per començar aquesta renovació: "Ara, tots els constructors tenen molta feina i és quan aprofiten per formar-se i innovar".

La crisi de la pandèmia sí que ha estat en forma de V per a la construcció: els mesos més durs de confinament l'activitat es va parar del tot, però la reactivació ha estat ràpida: "La demanda d'habitatge puja i el sector està sanejat", assegura Traveria. La predisposició d'introduir canvis hi és, però a la pràctica, sempre costa més. Pérez considera que el secret es troba en la "insistència" i assegura que les empreses relacionades amb la construcció -des de despatxos d'arquitectura i enginyeria, fins a contructores i promotores- són conscients que és un dels sectors més contaminants que existeixen i que cal fer alguna cosa per canviar-ho. De fet, el sector de la construcció és el responsable del 40% de les emissions de CO2 i del 30% del consum energètic. 

Més info: Rebuild, una mirada innovadora pel futur de l’arquitectura

"La solució és informar-se, fer networking... Nosaltres reunim tots els àmbits que poden participar en el procés de construir un edifici en un mateix congrés", explica Ignasi Pérez. El Congrés d'Arquitectura Avançada oferirà als assistents més de 150 sessions per compartir coneixements, repartides en cinc auditoris. En un, s'aniran presentant cada 15 minuts solucions constructives durant els tres dies que dura l'esdeveniment; el segon se centrarà en la industrialització; i els tres restants tractarà temes com la necessitat de nous habitatges, els reptes de l'agenda 2030, els fons europeus de recuperació, etc. Pérez Arnal assegura que l'espai que tenien previst al principi se'ls va quedar petit: "Al juny ja l'havíem omplert i vam haver de canviar a un pavelló més gran de la mateixa Ifema, de 18.000 metres quadrats, que ja està ple". 

Una setmana abans de començar el Rebuild, la directora indica que tenen 7.500 inscripcions i que esperen superar la previsió que feien de comptar amb 8.000 assistents. A la tercera edició, la de l'any passat, hi van acudir 4.700 persones. Els visitants de l'esdeveniment solen ser, majoritàriament, d'arreu de l'Estat espanyol. Això evita que les restriccions de viatjar a l'estranger afectin les previsions. El nombre d'expositors s'ha doblat, en comparació a l'any passat, fins a superar els 280. En aquest cas sí que hi acudeixen empreses multinacionals de fora del país, però Pérez Arnal assegura que la situació en comparació a l'any passat -"quan les grans empreses prohibien els viatges als seus directius i empleats"- s'ha relaxat.      

Tant el Rebuild com el Congrés d'Arquitectura Avançada se centraran en tres pilars -sostenibilitat, digitalització i industrialització-, que han de portar la construcció cap a un "canvi de model productiu"

Un dels principals efectes crida d'aquesta edició del Rebuild ha estat, precisament, la inactivitat que va marcar bona part del 2020. "Després d'un any i mig amb poca activitat comercial, hi ha ganes de reprendre-la i tornar una mica a la normalitat, també a nivell professional", explica Gemma Traveria. El protocol per evitar contagis de coronavirus es basa en la presa de temperatura i l'entrega d'una mascareta a cada persona que accedeix al recinte.   

BIM, BAM, BOOM

La pota de la digitalització es basa, sobretot, en la metodologia BIM, i s'hi afegeixen el "BAM" i el "BOOM" de l'arquitecte Patrick MacLeamy. Mentre que el BIM fa referència al disseny, el BAM se centra en el muntatge dels edificis (assembly en anglès) -i, per tant, a les constructores- i el BOOM, en el manteniment posterior (operation). "Actualment, un 10% del sector està digitalitzat, i això no vol dir utilitzar AutoCAD; és molt important que s'apliqui el BIM, ja que l'administració pública el comença a exigir", explica Pérez. Així doncs, el Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0 l'hi dedicarà tota una tarda.  

Un altre dels eixos centrals, la industrialització, comptarà amb la presència d'empreses com Lignum Tech, que ofereix solucions per a façanes, escales i balcons. L'empresa 011h també és un dels partners de l'esdeveniment. Tant en aquest àmbit com en la sostenibilitat, la fusta és el material estrella, al voltant del qual giren diverses solucions que es presentaran al Rebuild. Juntament amb el bambú, són els materials que no tenen un impacte negatiu en emissions de CO2. Una de les diferències entre tots dos, però, és que la fusta es pot obtenir de proximitat. 

Més info: 011h, edificis de fusta muntats com mobles d’Ikea

I més enllà del respecte pel medi ambient, els edificis nous -i rehabilitats- també han de tenir cura de la salut dels qui hi viuen. "M'agradaria reivindicar el disseny d'interiors; juga un paper molt important en la salubritat dels espais, cal triar molt bé els materials", indica Traveria. Precisament en la sostenibilitat i les qualitats dels materials se centren algunes de les startups que participen en la competició Construction Tech Startup Forum. S'hi presentaran, un any més, les 10 empreses emergents més disruptives del sector, que també abracen els àmbits del software, l'economia circular o la impressió 3D.

La quarta edició del Rebuild compta amb 7.500 inscripcions, però la directora espera superar la previsió de tenir 8.000 assistents; l'any passat, hi van acudir 4.700 persones

De les 10 startups que podran fer un pitch davant dels principals actors de la construcció, dues són catalanes i cinc, valencianes. Bemore 3D, amb seu a València, presenta uns dispositius d'impressió 3D per a la construcció d'habitatges amb materials en base de ciment. També de l'àmbit dels materials és Cosmos Engineering, de la capital del País Valencià, que monitoritza la resistència del formigó en temps real en els projectes d'edificació. 

Els programaris de Recloud i Conkau provenen de Rubí i Barcelona respectivament. D'una banda, Recloud ha desenvolupat tres tipus d'escàners 3D (estàtics, mòbils i drons) que permeten digitalitzar de manera precisa l'estat de la construcció. De l'altra, Conkau ofereix un software as a service B2B que gestiona tots els processos d'aprovisionament i subcontractació del sector de la construcció en la mateixa plataforma. Finalment, Cocircular també té seu a València i es dedica a evitar que els residus acabin a l'abocador, ja que ofereix un servei de gestió circular dels residus.

La presència d'aquestes empreses i d'altres companyies més consolidades al sector marcarà la fira, que no ha deixat de ser presencial tot i la situació sanitària. "Es creen oportunitats de negoci amb el networking en persona; l'online ha anat molt bé per fer transferència de coneixement", segons Traveria. Al Rebuild s'hi trobarà fusta, BIM i fàbriques. 

Més informació
Rebuild 2021: la construcció sostenible i circular pren força
La fusta, el material del segle XXI amb futur a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit