Rebuild, una mirada innovadora pel futur de l’arquitectura

El Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada 4.0 reflexiona i innova cap a l'habitatge sostenible

El Rebuild estudiarà la construcció del nou Santiago Bernabéu | Cedida El Rebuild estudiarà la construcció del nou Santiago Bernabéu | Cedida

La crisi de la pandèmia ha demostrat que quan és necessari, les construccions a contrarellotge no són res inaccessible per a la societat. Els hospitals emergents que es van construir d'un dia per l'altre són un clar exemple del poder productiu d'aquesta indústria. Tot i això, la construcció i l'arquitectura també han fet un gir de 180 graus, per tal de complir amb les noves regles del joc del planeta, regles que passen per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. Rebuild és l'esdeveniment d'innovació per impulsar la transformació de l'edificació i definir amb els altres agents de la cadena de valor, el full de ruta del futur del sector i en el marc d'aquest congrés s'organitza el Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, on més 260 experts presenten i debaten sobre els models constructius i projectes més disruptius per a cada segment de la indústria: habitatge, hotels, espais de treball, sociosanitari, retail i administració pública.

Aquest 2021, a les portes de la recuperació i sortint cada vegada a pas més ferm del temps de pandèmia, Rebuild reunirà a Madrid -entre el 21 i el 23 de setembre- el 70% de la promoció residencial a Espanya per descobrir els nous models d'habitatge i analitzar cap a on va el futur de l'edificació, com per exemple l'anomenat build-to-rent un nou model que defensa construir i edificar per després llogar els habitatges: "El build-to-rent suposa una doble oportunitat: primer, de negoci per al mercat inversor, ja que hi ha una demanda d'habitatge de lloguer no satisfeta; i segon, de desenvolupament per a la indústria de la promoció residencial, explica David Martínez, president de Rebuild i CEO d'AEDAS Homes.

Advanced Architecture Awards 2021

Sota aquest context d'incertesa i canvis accelerats, la innovació es torna més clau que mai, i per això, Rebuild premiarà un any més la innovació aplicada a l'edificació a través dels Advanced Architecture Awards 2021. A través d'aquests premis, l'esdeveniment pretén posar en relleu el treball, esforç i lideratge de totes les empreses i professionals que aposten per la innovació i la disrupció. Els guanyadors d'aquests premis es dividiran en cinc categories: Innovació de producte, material o sistema; Projecte d'interiorisme i experiència d'usuari; Projecte de digitalització o aposta tecnològica en l'edificació; Projecte de sostenibilitat, descarbonització o major autogeneració d'energia en un edifici; i Projecte de construcció industrialitzada.

Traveria: "La innovació és més imprescindible que mai en el nostre sector per seguir apostant per la industrialització, la sostenibilitat i l'eficiència dels edificis"

"La innovació és més imprescindible que mai en el nostre sector per seguir apostant per la industrialització, la sostenibilitat i l'eficiència dels edificis", descriu Gema Traveria, directora de Rebuild. A més, afegeix que des del congrés volen "transmetre el missatge de la necessitat de posar en marxa projectes innovadors" i d'aquesta manera, "reconèixer a tots aquells valents que s'hagin atrevit a portar-los a terme".

La fusta, material clau

En els últims anys, i amb la sostenibilitat com a gran tendència catalitzadora, la fusta ha aconseguit posicionar-se com el material que major creixement ha experimentat en el sector de la construcció. Aquesta opció es posiciona com un material sostenible que, a diferència d'altres, s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l'ONU. Tanta és l'expectació que genera la fusta que una nova legislació del sector estableix que en 2035 les construccions han de tenir un 55% menys d'emissions de diòxid de carboni, xifra que el 2050 hauria d'arribar al 100%, o cosa equivalent, l'obligatorietat de construir sense realitzar aquestes emissions en un període de 29 anys. Un objectiu per al qual la fusta és vital.

Rebuild es converteix en un esdeveniment essencial per tal de reflexionar i col·locar totes les peces necessàries per a construir edificis i habitatges en línia amb les noves normes i legislacions, però també amb els Objectius acordats per l'ONU. Així doncs, el congrés no només recorda que la construcció sostenible és un camí poc explorat, sinó que d'aquí a pocs anys haurà de ser l'únic.

Més informació
Rebuild 2020: el futur de l'edificació pren importància amb el confinament
Rebuild premia els projectes d'edificació més innovadors
Avui et destaquem
El més llegit