La reforma laboral i la recuperació del turisme, claus de l'ocupació a Catalunya

Augmenten els contractes indefinits 14 punts més que l'any anterior, segons Infojobs

Converses que transformen els Recursos Humans | iStock Converses que transformen els Recursos Humans | iStock

Un 43% de les ofertes de feina publicades durant el 2022 a Infojobs a Catalunya van ser per llocs de treball que oferien contractes indefinits, 14 punts més que l'any anterior. Segons l'estudi Estado del mercado laboral en España pel portal Infojobs i ESADE, la reforma laboral i la recuperació del turisme van marcar l'evolució de l'ocupació durant l'any passat. En aquesta línia, l'informe també detalla que les vacants per contractes fixos discontinus van augmentar en 5 punts percentuals, mentre que els temporals van caure 8 punts. Durant el 2022 les ofertes de feina publicades a Infojobs a Catalunya van créixer un 20%, fins a 578.119, però encara no es van assolir les més de 670.000 vacants que es van publicar el 2019, abans de la pandèmia.

L'estudi detalla que el salari mitjà brut anual va situar-se en 24.590 euros, un 1,1% menys que el 2021. La caiguda contrasta amb les taxes d'inflació registrades durant el 2022, que es van enfilar fins a registres rècord. La xifra catalana va ser lleugerament superior a la mitjana de l'Estat, que va ser de 24.395 euros. L'anàlisi d'Infojobs i Esade també indica que durant l'any passat fins a 667.480 persones es van inscriure en alguna oferta de feina a Catalunya, que van representar fins a un 18% del total dels demandants de l'Estat. Tres de cada deu candidats tenia estudis universitaris. Destaca també que, de mitjana, per cada vacant es van inscriure 43 persones.

Les principals ofertes d'Infojobs són de posicions d'atenció al client, de compres, logística, comercial, turisme i restauració

Pel que fa al tipus de feines que es van oferir, un 14% de les ofertes van ser per llocs d'atenció al client, seguides de les compres, logística i magatzem (13%), comercial i vendes (12%) i turisme i restauració (10%). L'informe conclou que l'ocupació va constatar un "alentiment" en el ritme de creixement durant l'últim trimestre de l'any, que atribueix a l'impacte de les "incerteses econòmiques, geopolítiques i socials", sobretot la guerra d'Ucraïna i la inflació.

Més informació
Els ‘mantres’ de la Reforma Laboral
El Congrés convalida la reforma laboral
Foment exigeix al congrés "no tocar ni una coma" de la Reforma Laboral
Avui et destaquem
El més llegit