La relació d'Argentina amb Catalunya: de Messi a un mercat ple d'oportunitats

L'Argentina comparteix amplis vincles personals i professionals amb els catalans, mentre s'obre una "fàbrica de facturació" en el sector salut, educatiu i dels videojocs

Més de 643 empreses catalanes exporten de manera regular a l'Argentina | iStock Més de 643 empreses catalanes exporten de manera regular a l'Argentina | iStock

El diumenge 10 de desembre l'ultradretà Javier Milei va donar el seu primer discurs com a president d'Argentina amb un missatge contundent sobre el panorama econòmic del país i va advertir als argentins que els pròxims mesos seran de més inflació i més pobresa. Una nostàlgia "del que no va ser" d'una superpotència econòmica que a finals del segle XIX tenia, segons alguns estudis, el PIB per càpita més alt del món. Qualsevol es pot imaginar la riquesa que acumulava aquell país i que va comptar amb l'arribada de 6 milions d'europeus -entre ells milers de catalans- en època de guerres que fugien de la penúria. Un vincle amb Catalunya que encara perdura i que s'ha convertit en un dels mercats més rellevants de l'Amèrica Llatina en què 643 empreses catalanes exporten de manera regular. I un fet curiós: els argentins "adoren" els vehicles, la maquinària, la perfumeria i la cosmètica catalana.

En primer lloc, durant l'última dècada les exportacions catalanes cap al país liderat per Milei han augmentat un 49,1%, assolint els 416,9 milions d'euros, segons detalla Acció a VIA Empresa. En aquests moments, les exportacions catalanes a Argentina representen el 0,4% de les exportacions que es van fer arreu del món durant el 2022. Si bé gran part de les vendes catalanes a l'exterior continuen sent a la resta de l'Estat espanyol, Europa i Àsia, l'Amèrica Llatina s'ha convertit en un dels mercats en auge. Els productes estrella són principalment els vehicles (16,6% del total), maquinària (15,2%), perfumeria i cosmètica (9,7%).

Més info: Des d'Argentina: nostàlgia del que no va ser

Respecte a les importacions catalanes d'Argentina, en què sovint es parla amb humor que s’hauria de quantificar l'”efecte Messi” a Catalunya, han augmentat un 33,1% els darrers deu anys, arribant als 493,5 milions el 2022, que els situa en la mateixa xifra que les exportacions: el 0,4%. El que "més adquirim" dels argentins són principalment els residus d'indústria alimentària (principalment de soja, 61,0% del total), el biodièsel (14,6%) i els olis vegetals (9,7%).

Els catalans que "han fet" les Amèriques

Actualment estan comptabilitzades fins a 205 filials catalanes de 138 empreses matriu a Argentina, com destaca Acció. Entre les més conegudes hi ha Biosystems, Cementos Molins, Grífols, Puig, Roca i Seidor. Pel que fa a les grans oportunitats de negoci destaca la importació de béns d'equip, que són una gran prioritat per a la indústria local d'Argentina amb grans facilitats d'importació a aranzel 0 i línies de crèdit especials per a la indústria.

Biosystems, Cementos Molins, Grífols, Puig, Roca i Seidor són les empreses catalanes que tenen més relació amb Argentina

La pandèmia de la covid-19 ha tingut gran impacte a Argentina i d'aquí que el sector de salut incorpori tecnologia per millorar prestacions. Això sí, demanen productes d'alt valor afegit, com ara els equipaments per a millorar els tractaments o softwares especialitats. A més, hi ha oportunitats al sector energètic amb la construcció de 20 plantes de biodièsel i al sector dels videojocs, que està en constant expansió. Hi ha sinergies en la creació i producció, tant per a plataformes mòbils com per a consoles i PC, via col·laboracions amb les empreses locals. Finalment, el sector educatiu també està obert a la innovació en tecnologies educatives. La inclusió de les TIC és imprescindible per al país per mitigar les desigualtats.

Més informació
El salari de Messi per arribar a final de mes
Messi, Rosalía o Fernando Simón, els caps somiats per la infància catalana
Avui et destaquem
El més llegit