Què és més rendible, el lloguer turístic o tradicional?

L'ocupació d'un habitatge a Barcelona ha d'oscil·lar entre les 15 i les 18 nits al mes per compensar les despeses

Un pis de lloguer a Barcelona Un pis de lloguer a Barcelona

La rendibilitat del lloguer turístic solament equipara a la del residencial si la seva ocupació ronda el 60% (una mitjana de 18 nits), segons es desprèn del II Estudi comparatiu sobre lloguer turístic vs residencial realitzat per Lloguer Segur.

No obstant això, aquesta equiparació depèn de la zona en el qual estigui situat i atén a factors com el grau d'ocupació o la tributació del mateix.

Així, per exemple, un pis turístic a Madrid ha d'estar un total de 18 nits llogat (60% d'ocupació), mentre que a Barcelona l'ocupació ha d'oscil·lar entre les 15 i les 18 nits (50%).

Per mesurar la rendibilitat d'un habitatge, segons la modalitat del lloguer, "és necessari tenir en compte diferents paràmetres com els ingressos, subministraments i tributacions, l'ocupació o la ubicació". En aquesta línia, Lloguer Segur ha posat l'accent que les despeses són "més elevats" en els immobles turístics, perquè el pagament d'alguns serveis com la llum, l'aigua o el WiFi són a càrrec del propietari, mentre que en el residencial els assumeix l'inquilí.

A més, a l'apartat dels impostos, l'arrendador d'un immoble destinat al lloguer residencial pot desgravar-se fins al 60% de les tributacions, mentre que en el turístic no.

Lloguer Segur també recorda que l'ocupació d'habitatges destinats al lloguer turístic és variable i que en la majoria dels casos, els dies més proclius per a l'ocupació són els divendres, dissabtes, diumenges i dilluns, mentre que és "sensiblement més baixa" els dimarts, dimecres i dijous.

El conseller delegat de Lloguer Segur, Antonio Carrossa, ha ressaltat que si l'ocupació és menor del 60% "aquesta modalitat de lloguer no és rendible", encara que depèn del lloc, ja que en alguns arriba a situar-se en el 80%.

"Aconseguir aquests percentatges d'ocupació significa que l'habitatge ha d'estar ocupada gairebé totes les nits del mes i arribar a aconseguir-ho no és una tasca senzilla en la majoria dels districtes", segons ha explicat Carrossa.

Les diferències existents entre les diferents zones de les ciutats de Madrid i Barcelona mostren com "la possibilitat que la rendibilitat del lloguer turístic s'equipari o iguali al residencial se centra en llocs amb una gran concentració turística", mentre que en la resta de barris menys turístics els propietaris segueixen apostant pel lloguer residencial.

Més informació
Els lloguer baixa durant el maig al centre de Barcelona
El Govern vol contractes de lloguer de "com a mínim" cinc anys
Qui és el culpable de la bombolla del lloguer a Barcelona?
Avui et destaquem
El més llegit