Els més rics desvien a paradisos fiscals el 80% del patrimoni

El 8% de la riquesa mundial de les llars es troba en aquests països, la qual cosa representa uns 6 bilions de dòlars

Els més rics són els que més evadeixen impostos | iStock Els més rics són els que més evadeixen impostos | iStock

Les persones amb més diners són les que més evadeixen impostos. I és que les taxes d’evasió fiscal són 10 vegades més gran entre aquest col·lectiu. Això és el que es desprèn de l’informe de l’Institut d’Economia de Barcelona, El present i el futur de paradisos fiscals. Segons informen en un comunicat, el 80% del patrimoni personal desviat a aquests països pertany al 0,1% de la població més rica.

Més concretament, el 50% del patrimoni evadit correspon al 0,01% amb més recursos. Tot això fa que un 8% de la riquesa mundial es troba en paradisos fiscals, la qual cosa representa uns 6 bilions de dòlars. Per contra, només el 10% del patrimoni declarat pertany al 0,1% de la població més rica, i el 5% al 0,01% amb més diners.

D’altra banda, les grans empreses porten el 36% dels seus beneficis a comptes situades en paradisos fiscals, la qual cosa suposa un total de 600.000 milions de dòlars a escala global. I és que un descens d’un punt percentual en l’impost sobre societats es tradueix en un augment de l’1,5% en la xifra de resultats abans d’impostos. Una realitat que ha fet que, en els darrers anys, la mitjana impositiva mundial sobre els beneficis de les empreses hagi passat d’estar per sobre del 40% els anys 80 a situar-se sobre el 20% en l’actualitat.

Les dades corresponen a la informació obtinguda pel professor Niels Johannesen a partir de les filtracions sobre els comptes dels clients de HSBC Switzerland, els papers de Panamà i les declaracions voluntàries que es van realitzar a Dinamarca, Noruega i Suècia. Així mateix, l’investigador del Fons Monetari Internacional, Shafik Hebous també ha analitzat el volum de fons desviat per les multinacionals.

Més informació
Està de moda l'evasió d'impostos?
Espanya, al pòdium del frau fiscal
La CE vol veure què paguen d'impostos les multinacionals
Avui et destaquem
El més llegit