"El risc climàtic és el més complex que hem de gestionar com a societat i com a líders d'empreses"

La responsable global de sostenibilitat del Grup Zurich aborda els reptes de la transició cap a una economia verda i circular per a les empreses al Cercle d’Economia

La responsable global de sostenibilitat del Grup Zurich | Cedida La responsable global de sostenibilitat del Grup Zurich | Cedida

Com faran front les empreses als reptes de la sostenibilitat i la transició cap a una economia verda i circular? Els riscos climàtics han de considerar-se com a perills empresarials fonamentals i la seva mitigació com a part de l’estratègia empresarial? Carmina Ganyet, vocal de la Junta Directiva del Cercle d’Economia, ha iniciat amb aquestes qüestions la taula rodona Els reptes de la sostenibilitat per a l’economia i l’empresa, que ha estat el tret de sortida de la jornada organitzada el segon dia de la 39a Reunió del Cercle d'Economia d'enguany, titulada El món a prova, que es realitza entre els dies 22 i 24 de maig al Palau de Congressos de Catalunya. Un escenari on s'han donat a conèixer una de les preocupacions del teixit empresarial: els reptes de la sostenibilitat i la transició cap a una economia verda i circular per a les empreses.

El Palau de Congressos de Catalunya, com espai de col·loqui sobre economia i empresa, ha dedicat la primera sessió del segon dia dels debats del Cercle d’Economia al fenomen de la descarbonització, subministrament energètic i la seva assequibilitat. Com ho fem de manera justa i pragmàtica? Segons la CEO d’EMEA, Distribució Bancària i responsable global de sostenibilitat del Grup Zurich, Alison Martin, "el risc climàtic és el més complex que hem de gestionar com a societat i com a líders d'empreses". "Hem de ser cautelosos, hem de determinar cap a on volem arribar, probablement necessitem incentius per a capturar a inversors", afegeix. 

Martin (Grup Zurich): "Hem de determinar cap a on volem arribar, probablement necessitem incentius per a capturar a inversors"

A més de Martin, s’han posat al capdavant de la taula rodona Els reptes de la sostenibilitat per a l’economia i l’empresa, la CEO de Vueling, Carolina Martinoli i el CEO de Cellnex, Marco Patuano. Segons Patuano, "aquests incentius han de ser sinèrgics. Estem anant a la direcció del digital, que necessita infraestructures, moltes inversions i uns plans adequats", afegeix el CEO de Cellnex.

A més, Patuano ha destacat que té l'esperança que Europa faci un pla estratègic i a partir d'aquí tenir un budget. La CEO de Vueling, en canvi, argumenta que si ens centrem en Europa ignorant la competència global, no descarbonitzarem el món, "necessitem multisolucions i incentius a la inversió", apunta.

D'aquesta manera, Carolina Martinoli ha posat en relleu la necessitat de polítiques que ajudin a escalar orientades a què això succeeixi. "Per a nosaltres la descarbonització és un tema central, important i prioritari". "Existeix el full de ruta, és possible, però és difícil, no és barat i no ho podem fer sols", afirma la CEO de Vueling.

Economia circular, o palanca de canvi

L'economia circular s'ha convertit en una de les majors palanques de canvi per a moltes empreses i serà un factor clau de la competitivitat en un futur. Compartir, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes dona pas a una gran varietat de reptes i oportunitats per a les empreses. Segons les dades del baròmetre de 2023, del recent informe de la Fundació Circle Economy, evidencia que només un 7,2% de l'economia global és circular. D'aquesta manera quasi el 93% de l'economia continua basant-se en un model lineal. Pel que fa a Espanya, se situa en el sisè país de la Unió Europea que genera més residus d'envasos i embalatges per càpita. I, pel que fa a la tassa de reciclatge, se situa en la mitjana d'Europa.

A més, segons el Baròmetre de l'economia circular de l'empresa catalana de 2022 elaborat pel Col·legi d'Economistes de Catalunya, un 83% de les empreses enquestades creuen que l'economia circular influirà en l'estratègia de creixement futur de les seves empreses. Per altra banda, segons una enquesta elaborada pel Govern, les patronals Pimec i Foment i el Col·legi d'Economistes de Catalunya, la importància per la circularitat és diferent segons la grandària de l'empresa. D'aquesta manera, el 50% de les empreses considerades com a grans consideren que la influència és notable, mentre que l'interès baixa al 33% en el cas de les empreses més petites.

Més informació
El Cercle d'Economia i la força de la paraula, un dolmen per desbloquejar "la ingovernabilitat"
El 'background' del Cercle d'Economia: l'obertura de la burgesia catalana, l'unionisme i els 66 anys
Les jornades del Cercle d'Economia posaran el focus en el "problema persistent" de la productivitat
Avui et destaquem
El més llegit