El ritme de congressos "no para": 15.000 treballadors de McDonald's desembarquen a Barcelona

Del 8 a l'11 d'abril, directius, franquiciats, proveïdors i treballadors de la companyia nord-americana celebraran la convenció anual enmig d'enormes mesures de confidencialitat

La convenció de McDonald's d'Orlando el 2022 | Cedida La convenció de McDonald's d'Orlando el 2022 | Cedida

El ritme "no para" a Barcelona. L'agenda de congressos a la capital catalana és intensa des de principis del 2024 amb la celebració de l'Integrated Systems Events (ISE), el Mobile World Congress (MWC) i Alimentària. La novetat d'enguany té a veure amb el "rei" de les hamburgueses. I, amb una fita insòlita: és la primera vegada que McDonald's celebra la seva primera convenció fora dels Estats Units durant els seus 83 anys d'història. Es preveu que 15.000 congressistes, entre directius, franquiciats, proveïdors i treballadors de 135 països diferents, assisteixin a la ciutat comtal. I, a part del vessant professional, puguin gaudir d’oci, restauració i cultura. A més, molts d'ells aprofiten i venen amb la família per gaudir de l'experiència. És a dir, compten amb el “pack complet”, enmig de fortes mesures de confidencialitat amb tots els actors de l'ecosistema.

15.000 congressistes entre directius, franquiciats, proveïdors i treballadors de 135 països que formen part de McDonald's, assistiran a la convenció que se celebrarà a Barcelona

El motiu de la selecció de Barcelona? Una combinació d'atributs, com la connectivitat, l'estil de vida mediterrani, oferta d'allotjaments i d'oci, espais diversos i singulars. I una indústria de congressos capaç de respondre a un esdeveniment d'aquesta magnitud. Més xifres per la presa de la decisió: la capital catalana és el primer destí en l'àmbit mundial en nombre de delegats en congressos internacionals segons el rànquing de l'Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA) i el quart en nombre de congressos, més encara tenint en compte que és l'única ciutat que s'ha mantingut al top mundial durant més de vint anys. Encara més, Barcelona pot presumir d'una agenda de turisme de negocis, amb una previsió de més de 2.000 convencions i congressos per a aquest 2024.

Després de la “ressaca” d’Alimentària, un nou repte per Fira de Barcelona

El recinte de Gran Via acollirà una part de les xerrades dels membres de Mcdonald's | Cedida
El recinte de Gran Via acollirà una part de les xerrades dels membres de McDonald's | Cedida

Durant els quatre dies que duri el congrés, Fira de Barcelona acollirà els actes de McDonald’s, amb presentacions de les novetats mundials, xerrades, presentacions de producte i màrqueting i plans de futur. A més, es preveu que se celebrin actes paral·lels a diferents punts de la ciutat, inclosos esdeveniments a restaurants on han fet reserves massives en exclusiva i que en alguns casos es tematitzaran per als esdeveniments. A més, el recinte de l'Hospitalet també comptarà amb la vuitena edició de l'Advanced Factories, el congrés de tecnologia i robòtica, que busca batre el rècord de l'any passat, amb 7.000 empreses industrials i 560 firmes expositores.

Més info: Barcelona entre les capitals mundials dels congressos

McDonald's celebra cada dos anys la convenció als Estats Units i, enguany, l'esdeveniment de Barcelona serà una 30a edició molt especial. La companyia té gran presència a la ciutat comtal amb 24 restaurants, 100 a la resta de Catalunya i 600 a Espanya, amb previsió d'un altre centenar d'obertures el 2025. Si durant la Setmana Santa l'ocupació ha estat bona tot i alguna cancel·lació pel temporal, diversos hotels han posat el cartell "de complet" per la pròxima setmana. I el preu és el doble que la mitjana de la resta de l'any. L'auge de les peticions ha provocat un augment de reserves a la perifèria de Barcelona i els hotels de luxe de Sitges, Castelldefels, el Maresme i fins i tot Girona també tenen l'aforament pràcticament al límit.

Salaris dispars: de preparar comandes a liderar

McDonalds té més de 600 locals a Espanya | iStock
McDonald's té més de 600 locals a Espanya | iStock

Un dels contrasts que viurà la ciutat comtal durant la celebració de la convenció de principis d'abril té a veure amb el poder adquisitiu dels treballadors de la companyia d'hamburgueses. Mentre gran part dels congressistes gaudeixen de bones condicions salarials, a centenars de metres de Fira de Barcelona hi haurà establiments de McDonald's, regentats per un equip majoritàriament jove -i a temps parcial- que operarà amb normalitat per servir menjar a dins del local o a domicili. Ara bé, quin és el salari que cobra una persona que treballa a una franquícia de McDonald's a Catalunya? La resposta, com a les grans multinacionals, depèn de cada perfil professional i de les taules salarials i les condicions laborals que recull el conveni pel 2024 i el 2025 de McDonald's i d'altres companyies de menjar ràpid.

McDonald's està present a Espanya des del 1981, té més de 23.000 treballadores directes i busquen 600 nous treballadors

Segons les xifres compartides per la cadena durant aquests dies, McDonald's està present a Espanya des del 1981 i té més de 23.000 treballadores directes. Constantment publiquen a la seva pàgina web ofertes de feina amb diferents tipus de contracte i jornada, a més de parlar de "flexibilitat", "formació" i "bon rotllo". En aquests moments i, segons ha consultat VIA Empresa, a principis d'abril, busquen 600 treballadors a Espanya, 100 d'ells a la província de Barcelona.

Pel que fa a l'escala salarial, McDonald's pagava el 2021 un salari de 14.650 euros bruts anuals (1.220 euros bruts al mes) a un ajudant de personal d'equip i uns 17.650 bruts anuals per un responsable. Si s'ascendia a encarregat, la xifra oscil·lava cap als 23.820 euros bruts anuals. Tanmateix, des del 2022 s'ha firmat el primer conveni sectorial per la restauració organitzada i firmat per McDonald's, Burger King, KFC, Goiko, Tacobell o Tagliatella, entre altres. El text divideix els treballadors en quatre nivells salarials, des de la coordinació fins a l'aprenentatge. El salari de responsable és de 18.271 euros a l'any i el més baix d'aprenent es paga una quantitat similar al salari mínim interprofessional. El 2025 tindran salaris més alts que aniran acompanyats d'una comissió negociadora i de l'augment de l'IPC. En aquests sous també s'ha d'afegir el complement de nocturnitat o les hores extres, que poden incrementar molt més la xifra final.

Més info: McDonald’s o Burger King, quina marca té més restaurants?

Finalment, Chris Kempczinski és el nou CEO de McDonald's des del 2019 i des d'aquest març de 2024 és el president de la junta directiva de la companyia. Serà una de les cares més visibles de la convenció de Barcelona. Segons diverses publicacions de mitjans nord-americans, guanya 1.100 vegades més que els seus treballadors, amb un salari que ronda els 10 milions de dòlars anuals.

Més informació
El sector hoteler de Barcelona mima els congressos
Avui et destaquem
El més llegit