El sector hoteler de Barcelona mima els congressos

Segons Jordi Clos, president del Gremi d'Hotels, l'escenari ideal per la capital catalana "seria un gran esdeveniment cada mes"

Imatge de la roda de premsa | Gremi d'Hotels de Barcelona Imatge de la roda de premsa | Gremi d'Hotels de Barcelona

“Hem sortit molt gloriosos d’una situació complicada i millors perspectives que la resta d’Europa”, amb aquest missatge d’optimisme, Jordi Clos ha volgut deixar enrere la fase més crítica de la pandèmia. Segons ha descrit el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, el sector va registrar una ocupació del 75,2% durant el 2022. 

Aquesta xifra suposa un descens de sis punts respecte de l'any 2019, “malgrat que tota la dinàmica ha estat molt més positiva del que ens imaginàvem”. Clos ha situat el mes d’abril com “el punt d’inflexió”, en gran part per “l’activitat relacionada amb el turisme de congressos”. 

Durant el 2022, el sector ha registrat una ocupació del 75,2%

De gener a desembre de l’any passat, el preu mitjà d’una habitació ha estat de 152 euros. En un intent de contextualitzar els efectes de la Covid-19, fins a la segona part del 2022, més d’un centenar d’hotels de Barcelona encara no havien tornat a obrir. 

Jordi Clos ha utilitzat l’exemple recent de l’ISE per plantejar les previsions del sector, de cara al 2023. “Ha estat el primer esdeveniment de veritat i amb un bon impacte en els hotels de tres i quatre estrelles”, ha puntualitzat el dirigent. Dins del clima de recuperació, el Gremi recorda que encara cal vigilar les incerteses derivades de la guerra d’Ucraïna o la situació del mercat asiàtic. 

 
Exterior de un hotel en Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Exterior d'un hotel a Barcelona | Ajuntament de Barcelona

 

18.500 habitacions pel Mobile World Congress

De cara a la principal cita que acull Barcelona, el Mobile World Congress, el sector hoteler calcula que s’han reservat 18.500 habitacions. “Estem molt a prop de les xifres prèvies a la pandèmia”, apunta Clos. A l’edició del 2019, els i les congressistes van ocupar 26.900 habitacions. 

A partir de la cita de la telefonia, Jordi Clos ha definit com a bàsic “el sector dels negocis” a Barcelona. El Gremi titlla de “bàsica” l’activitat del turisme de congressos. “L’escenari ideal seria la celebració d’un gran esdeveniment cada mes”, descriuen des de l’entitat. 

En aquest sentit, justifica la demanda de centrar tots els esforços cap al sector dels esdeveniments “perquè el turisme lúdic ja el tenim consolidat. Fa quinze anys estàvem sols i ara tenim molta competència per captar fires i trobades empresarials”. 

Un futur alcalde “amb amor” per Barcelona 

Sense desmarcar-se d’una posició de neutralitat, de cara a les eleccions municipals, Jordi Clos ha demanat “amor” per la ciutat al futur alcalde o alcaldessa. Respecte del dia a dia de la capital catalana, el dirigent del Gremi considera que “el col·lapse dels carrers no suma”. 

En línia econòmica, el Gremi demana a l’administració que els 72 milions d’euros, que es preveuen recaptar de l’impost turístic, “s’han de retornar en forma d’inversió de la promoció de grans esdeveniments”. Com a complement, Clos insta el poder públic a reforçar les campanyes de transparència “perquè els ciutadans han de saber per quines accions s’utilitzen els diners”. 

Pel que fa a la convivència del sector amb la població, el Gremi d’Hotels aplaudeix l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona contra els apartaments turístics il·legals. Sense deixar aquest àmbit, el dirigent vaticina que, a poc a poc, la capital catalana assolirà “un turisme més respectuós i sostenible, on l’ús de les tecnologies tindrà un paper destacat”. 

Més informació
El Gremi d'Hotels celebra l'èxit del MWC després de dos anys "desastrosos"
Jordi Clos, nou president del Gremi d'Hotels de Barcelona
Els hotels de Barcelona tanquen la temporada d'estiu amb una ocupació del 87%
Avui et destaquem
El més llegit