El Govern espanyol rebutja el salari mínim català

La ministra de Treball descarta la proposta de la Generalitat d'implantar un SMI de 1.200 euros, mentre que Economia el defensa: "No és un brindis al sol"

El Govern impulsa un salari mínim de 1.239 euros | iStock El Govern impulsa un salari mínim de 1.239 euros | iStock

El Govern espanyol descarta un salari mínim català, mentre que l'Executiu català continua defensant-lo. El secretari d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha defensat que el salari mínim de referència de 1.239 euros que impulsa el Govern "no és un brindis al sol" i ha assegurat que el projecte de pressupostos del 2020 inclou un estudi sobre el cost per les arques catalanes d'aplicar-lo al conjunt de treballadors públics i als serveis subcontractats. En una entrevista amb l'ACN, Castellanos ha indicat que tot i que la Generalitat no té competències per forçar l'increment fora de les seves polítiques salarials, sí que té la capacitat de concertar amb els agents socials i econòmics. Per la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha descartat un salari mínim diferenciat per comunitats autònomes tal com proposa la Generalitat.

Més info: Territorialitzem el salari mínim interprofessional?

En una entrevista amb Telecinco, la ministra s'ha mostrat "categòricament" en contra de fixar prestacions mínimes diferents per regions ja que una mesura així "crearia ciutadans i ciutadanes de primera i ciutadans de segona" i trencaria amb les regles d'unitat de mercat. Segons Díaz, les diferències en el cost de la vida entre regions estan contemplades en els convenis col·lectius. 

Les patronals, però, han rebutjat des de l'inici una proposta que veuen com un "llastre" per la competitivitat. El ministeri de Treball també ha criticat aquesta iniciativa tot assegurant que crearia "ciutadans de primera i de segona" dins l'Estat.

El Govern no considera suficient la recent pujada del salari mínim interprofessional fins als 950 euros mensuals per tenir una vida digna a Catalunya, on el cost de la vida és major que a la mitjana de l'Estat, apunta Castellanos.

El Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, encapçalat per Pere Aragonès, proposa un salari mínim de referència català de 1.239,5 euros bruts al mes repartits en 14 pagues, és a dir, un sou de 17.353 euros l'any. La xifra s'obté calculant el 60% de la mitjana salarial catalana i és 286 euros més alta que el sou mínim mensual fixat a l'Estat.

Més informació
El salari mínim interprofessional puja fins els 950 euros
Primer pas de Brussel·les per un salari mínim europeu
La pujada del salari mínim, un malson per als Centres Especials de Treball
Avui et destaquem
El més llegit