• Economia
  • Els salaris han crescut un 2,9% davant el 68,3% del preu del lloguer

Els salaris han crescut un 2,9% davant el 68,3% del preu del lloguer

El 2022 els salaris van caure a Catalunya un 1,1%, mentre que el preu de l'habitatge de lloguer va experimentar la seva setena pujada en nou anys

A Catalunya els salaris van caure un 1,1% el 2022 | iStock
A Catalunya els salaris van caure un 1,1% el 2022 | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
30 de Maig de 2023
Act. 25 de Juliol de 2023

El mercat del lloguer continua sent un tema de gran interès perquè la bretxa entre els salaris i els preus de l'habitatge s'eixampla cada cop més. A Catalunya, el preu per metre quadrat d'un habitatge de lloguer es va encarir un 6,1% i els salaris van caure un 1,1% el 2022, segons l'estudi Relació de salaris i el lloguer d'habitatge basat en els preus mitjans de l'habitatge de lloguer de l'Índex Immobiliari Fotocasa i les dades dels sous mitjans de les ofertes de la plataforma de feina InfoJobs.

 

Mirant l'evolució dels salaris i del preu de l'habitatge, des del 2012 es pot apreciar que en aquests darrers 10 anys els sous s'han incrementat un 2,9% (4,3% en els darrers 5 anys) mentre que el preu de l'habitatge de lloguer ha pujat un 68,3% (20,4% en els darrers 5 anys).

María Matos, directora d'estudis i portaveu de Fotocasa: "Estem davant dels preus d'arrendament més alts de la història, causats per una reducció del volum d'habitatges de lloguer molt brusca que ha derivat en la situació de mínims d'estoc"

“El preu del lloguer s'ha anat encarint a un ritme frenètic a la darrera dècada. Després de la recuperació de la crisi econòmica el 2014, l'habitatge de lloguer es va fomentar com a principal opció habitacional dels ciutadans, cosa que va provocar que la demanda fos incrementant-se davant d'una oferta molt escassa", apunta María Matos, directora d'estudis i portaveu de Fotocasa qui afegeix que "en aquests moments, estem davant dels preus d'arrendament més alts de la història, causats per una reducció del volum d'habitatges de lloguer molt brusca que ha derivat en la situació de mínims d'estoc. Mentre el cost del lloguer creix, els salaris no ho fan al mateix ritme, cosa que obliga els ciutadans a fer un 43% d'esforç salarial per pagar el seu lloguer. Una situació que complica, cada cop més, l'accés a l'habitatge”.

 

Per la seva banda, Mónica Pérez, directora de comunicació i estudis d'InfoJobs apunta que “durant els darrers 10 anys, el salari mitjà ha crescut lentament després de la recessió econòmica del període 2008-2013, amb un comportament similar al del resta de la Unió Europea. No obstant això, estem lluny de les retribucions de països com Alemanya o França i els treballadors han estat els més afectats per la pèrdua de poder adquisitiu".