• Economia
  • Sant Tomàs, el cicle de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual

Sant Tomàs, el cicle de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual

El grup d’entitats d’iniciativa social, amb presència a Osona i el Lluçanès, ha rebut dos préstecs de l’ICF per a millores en l’àmbit assistencial i laboral

    Sant Tomàs disposa d'un centre ocupacional
    Sant Tomàs disposa d'un centre ocupacional
    Vic
    21 de Maig de 2025

    Resoldre les necessitats, de qualsevol mena, de les persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest propòsit és el que sempre ha guiat Sant Tomàs, que va néixer l’any 1967, com una iniciativa de set famílies amb fills amb discapacitat i altres membres de la societat civil d’Osona per a pal·liar aquest dèficit. Els seus inicis es van concretar en una escola d’educació especial que, avui dia, continua sent l’única a tota la comarca. El seu trajecte va fer el darrer salt endavant fa aproximadament quatre anys, moment en què va crear una empresa d’inserció laboral per a persones i col·lectius vulnerables, no necessàriament amb discapacitat. Per a impulsar el seu creixement, el grup Sant Tomàs ha rebut un finançament d’1,6 milions d’euros, repartits entre la Fundació Sant Tomàs i la Fundació TAC Osona, per part de l’Institut Català de Finances (ICF), per a obres de millora en centres ocupacionals, llars-residència i un obrador. L’organisme de la Generalitat de Catalunya ha finançat aquestes inversions. 

     

    El director general del grup Sant Tomàs, Ricard Aceves, insisteix en la voluntat de l’entitat, palesa des de la seva creació. “Volem que les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats en el desenvolupament puguin millorar la seva qualitat de vida i tenir les mateixes oportunitats que la resta de la societat i alhora també oferim suport a les seves famílies”. En l’actualitat, compta amb una plantilla d’un miler de persones, de les quals gairebé la meitat són individus amb discapacitat intel·lectual o col·lectius vulnerables. 

    La voluntat de l’entitat és que puguin millorar la seva qualitat de vida i tenir les mateixes oportunitats que la resta de la societat 

    Un dels pilars fundacionals de Sant Tomàs és l’escola d’educació especial, amb més d’un centenar d’alumnes, des dels tres fins als 18 anys. Paral·lelament, amb l’objectiu d’atendre els infants amb necessitats especials d’aprenentatge, el grup també disposa d’un Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (Cdiap), en el que reben més de 1.300 infants. Continuant amb l’objectiu de cobrir totes les necessitats de les persones amb discapacitat, l’entitat també té un centre ocupacional, que fa funcions terapèutiques i laborals, i un centre d’atenció, destinat a persones amb discapacitats severes i sovint amb problemes afegits de salut mental.

     

    Formació i inserció laboral 

    En l’àmbit del mercat laboral, Aceves explica que “disposem d’itineraris de formació, inserció i treball, dels quals se’n beneficien més de 650 persones”. En aquest cas, el treballador està ocupat directament a una empresa, mentre un tècnic de Sant Tomàs efectua la supervisió de l’evolució. “En moltes ocasions, ateses les capacitats de determinats col·lectius, construïm llocs de treball a la carta, personalitzats, en funció del seu perfil i necessitats”.

    En aquest context i amb la necessitat de finançar aquest catàleg diversificat i ampli de serveis, Sant Tomàs ha rebut un total d’1,6 milions d’euros en préstecs ICF Economia Social. El primer d’ells, d’1 milió d’euros, s’ha destinat a la Fundació Sant Tomàs per a reformar i impulsar obres de millora al Centre Ocupacional de Manlleu, el Centre Formatiu de Vic i la nova llar-residència de Sant Hipòlit de Voltregà. L’altre, de 600.000 euros, ha anat a parar la Fundació TAC Osona, que disposa d’un Centre Especial de Treball (CET), i un obrador a Manlleu, on s’elaboren productes de xocolata, cremes de fruits secs i patates fregides. Amb l’import, també s’han fet inversions a la bugaderia. Ambdós préstecs compten amb una garantia del Fons Europeu d'Inversions (FEI), destinada a millorar l’accés al finançament en condicions favorables a les empreses socials de Catalunya. 

    “L’ICF ens ha demostrat una sensibilitat especial a l’hora de facilitar el desenvolupament de projectes que reverteixin en els col·lectius amb més necessitats i amb una gran vulnerabilitat. Han sigut uns aliats per a invertir en l’economia social”. En aquest sentit, Aceves precisa que “les bones condicions financeres de l’ICF han ajudat al finançament de les inversions, accelerar la construcció dels projectes i fer-ho de forma més ràpida que si ho féssim amb recursos propis”.

    Serveis assistencials, educatius i laborals

    Sant Tomàs col·labora amb les administracions i amb institucions públiques i privades per a portar a terme la seva tasca i disposa de diferents serveis per donar una atenció integrada a infants, joves, adults i també a persones en edat avançada. Per altra banda, la Fundació Sant Tomàs, creada l’any 2016 per l’Associació Sant Tomàs, agrupa els serveis assistencials i educatius per a les persones ateses i les seves famílies. L’atenció i suport es presta al llarg de tot el cicle de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats de desenvolupament. Gestiona un centre de desenvolupament i atenció precoç, una escola d’educació especial, un centre ocupacional, un centre de formació i inserció laboral, un servei d’habitatge, un servei d’acolliment residencial per a persones amb necessitats d’atenció generalitzada, un club de lleure i esport i un servei de respir per a les famílies. Mentrestant, la Fundació Tac Osona, constituïda el 2009, vetlla per crear llocs de treball estables a través del seu Centre Especial de Treball (CET) per a facilitar la inserció laboral i social de les persones amb discapacitat intel·lectual, dificultats de desenvolupament o col·lectius vulnerables.

    Des dels seus orígens, en els quals l’absència de serveis socials va impulsar les famílies a buscar iniciatives que donessin respostes a les necessitats dels seus fills, Sant Tomàs ha mantingut en el seu ADN la cerca constants d’eines i recursos per a facilitar la vida dels nens, adolescents i adults sense deixar de banda les seves famílies.