El sector serveis pren aire però segueix caient

La xifra de negocis es desploma un 34,3% al maig en comparació a l'any passat, però es recupera un 14,1% respecte a l'abril

La xifra de negocis del sector serveis segueix caient tot i que pren aire al maig | ACN La xifra de negocis del sector serveis segueix caient tot i que pren aire al maig | ACN

La xifra de negocis del sector serveis ha caigut un 34,3% interanual al maig a Catalunya, segons l'indicador d’activitat publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Catalunya és la quarta comunitat amb un major descens d’aquest indicador, per darrere de les Illes Balears, amb un descens del 57,3%; les Canàries, amb un 48,3%, i Madrid, amb un 37,6%, i per sobre de la mitjana de l’Estat, d’un 33,6%. En comparació amb l’abril, l’índex general de la xifra de negocis del sector ha augmentat un 14,1% per la reactivació dels locals comercials. A l’Estat, la variació ha estat del 15,5%.

Pel que fa a l’ocupació, la taxa anual ha caigut un 6,5% a Catalunya, per sota de la mitjana estatal, amb un descens del 6,9%. Les comunitats més dependents del turisme han estat les que han patit un major descens de la xifra de negocis i de l’ocupació. A Catalunya, en els cinc primers mesos de l’any, l’índex de la xifra de negocis ha caigut un 18,8%, mentre que l’índex d’ocupació ha patit un descens acumulat del 2,4%.

Més info: L’atur temporal afecta en un 98% als serveis

Tot i la caiguda anual de l’activitat registrada el mes de maig, les dades demostren també una recuperació respecte als mesos anteriors. Des del 4 de maig, els locals comercials, hotels, establiments turístics i activitats de restauració van poder obrir al públic amb certes restriccions. Així, la variació mensual de l’índex general de la xifra de negocis ha augmentat un 15,5% al maig a l’Estat, en comparació amb la caiguda del 21,9% i el 26% registrades al març i abril, respectivament.

A l’Estat, l’evolució mensual ha estat molt significativa en el segment de venda i reparació de vehicles i automòbils i hostaleria, amb taxes de creixement respecte a l’abril del 198,3% i el 128,8%, respectivament. Els serveis més afectats continuen estant aquells relacionats amb el turisme, com els serveis d’allotjaments, de menjar i beguda, les agències de viatges i el transport aeri.

Més informació
Els serveis impulsen un 2% l'economia catalana el 2019
L'atur puja al novembre pels acomiadaments als serveis
Avui et destaquem
El més llegit